Siguranța copiilor – cum gestionăm libertatea de acțiune și grija pentru prevenirea pericolelor?

Copiii învață cel mai bine prin experiențe și joacă. De aceea, cu cât beneficiază de mai multe experiențe noi, cu atât devin mai pregătiți pentru viață. După ce își dezvoltă abilități sociale și emoționale în mediul lor familiar, e important să le oferim, totodată, libertatea de a fi independenți, de a merge singuri la magazin, la școală, de a interacționa cu alți copii și a pune în practică cunoștințele dobândite, care îi ajută să gestioneze situațiile mai dificile.

Aparent, e simplu. Însă, de cele mai multe ori ne întrebăm cum să gestionăm această libertate în așa fel încât să fie constructivă și sigură? Chiar dacă știm că dezvoltarea copiilor depinde și de experiențele și aventurile prin care aceștia învață, cum facem să găsim acel echilibru delicat între a fi foarte protectivi și a oferi celor mici libertate de acțiune?

În primul rând, prin conștientizare. Pe de pe o parte, părinții ar trebui să să nu uite că un exces de protecție poate limita dezvoltarea copiilor. Dacă părinții și educatorii le oferă copiilor un cadru sigur în care joaca permite celor mici să își formeze propriile concluzii și să își exerseze abilitățile de a recunoaște situațiile periculoase și de a reacționa corect în fața lor, aceștia învață să facă față provocărilor din viața reală.

Pe de altă parte, copiii trebuie să știe de la vârste mici că pericolele există. Dar că noi le suntem alături întotdeauna pentru a-i ajuta să descopere lumea în mod natural, prin explorare și curiozitate, totodată le oferim sprijin să identifice și să înțeleagă riscurile, sporindu-le astfel autonomia și încrederea în sine.

Este ceea ce facem noi, la Școala siguranței Tedi

Punând în centrul atenției copilul, ne preocupăm, alături de familie și de școală, să-l educăm pentru a deveni un adult responsabil, furnizându-i informații valoroase pentru siguranța lui.

Alături de polițiști de la Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române și de cadrele didactice, Tedi îi însoțește pe elevii de clasa I pe tot parcursul anului școlar, când își însușesc informații extrem de utile lor privind siguranța în drum spre școală, la școală, acasă, siguranța în vacanță sau în mediul online. Sunt furnizate și informații privind siguranța sănătății prin lecții despre igiena corpului,dar și a minții.

De 10 ani, contribuim la educația elevilor de clasa I prin lecții despre siguranță
Anul școlar 2024-2025 va fi unul și mai interesant pentru elevii de clasa I din toată țara deoarece Tedi a adăugat lecțiilor și activităților cunoscute un plus de dinamism și veselie. Este ediția în care se aniversează 10 ani de când Tedi le este alături elevilor de clasa I cu informații utile pentru siguranța lor. Aniversarea este marcată printr-o abordare vizuală nouă a materialelor educaționale, prin introducerea unui logo nou, precum și prin activități și premii surpriză pentru învățători și elevi.

Click aici pentru a accesa formularul de înscriere la Şcoala siguranţei!

Toți învățătorii care predau la clasa I în anul școlar 2024-2025 sunt invitați să înscrie elevii în program.

Participarea la program este GRATUITĂ.
Suportul didactic este asigurat de Tedi și constă în materiale necesare desfășurării programului la clasă. Toate materialele sunt în format electronic și vor fi transmise gratuit, prin e-mail, după finalizarea înscrierii. Materialele pot fi folosite atât în predarea directă la școală cât și la orele desfășurate online.

Școala siguranței Tedi este un program inițiat și implementat de către compania Maspex Romania prin brandul Tedi, care se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Poliția Română prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

Pentru orice detalii despre program, părinții și cadrele didactice pot scrie pe adresa de e-mail: contact@scoalatedi.ro.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s