Si bebelusul are nevoi afective

Un bebelus are mai multe nevoi decat doar mancare si somn. Afla aici ce nevoi afective are micutul tau, in functie de dezvoltarea sa.

Este important sa ii oferi timp de calitate copilului tau chiar de cand se naste. Pentru un bebelus, dovezile de afectiune sunt la fel de importante ca hrana, intrucat de ele depinde dezvoltarea emotionala a sa din viitor.

Atingerile mamei ii regleaza bebelusului hormonii de stres si de crestere. Stiai ca, atunci cand este tinut in brate, bebelusul isi regleaza ritmul cardiac cu cel al mamei?


Inainte de a se naste, cat timp inca se afla in burtica mamei, nevoile fatului sunt de a creste, dezvoltandu-si toate functiile corpului, si de a avea incredere in mama sa, cunoscand-o. Acesta este si momentul in care isi dezvolta un ritm propriu de somn si hranire.

Este etapa de devenire. La aceasta varsta, nevoia afectiva principala este de a se simti dorit. Incepe sa recunoasca vocile mamei si ale celor apropiati si chiar raspunde prin lovituri in burtica.

Ca parinte (si in special in calitate de mama), este important sa creezi un mediu pozitiv si sa indrepti ganduri si vorbe bune catre fat. Echilibrul emotional al mamei si starea de bine a ei sunt importante si pentru copilasul din burtica. Ce poti face tu:

  • mananca sanatos;
  • ai grija sa te simti confortabil;
  • ramai activa;
  • bucura-te de viata;
  • intreprinde activitati relaxante;
  • mergi la un control medical periodic;
  • pregateste-te pentru a intra in noul rol – aranjeaza un sistem de suport pentru momentul postnatal, cumpara cele necesare etc.

Dupa nastere si pana la 6 luni, prin nevoi afective, bebelusul intelege: sa primeasca grija si atingeri, sa inceapa sa aiba incredere in cei din jur, sa planga si sa creeze legaturi emotionale. Nevoia principala este de a primi contact pozitiv.

Este etapa de a fi pentru cel mic. Mananca des si doarme mult. Plange sau se agita cand are o nevoie. Tot acum, incepe sa observe si sa raspunda la reactiile celor din jur, imitandu-i. Daca puiul tau te vede incruntat/a, va incerca si el sa te imite. Daca te vede zambind, vei asista si tu la primul sau zambetel.

In acest moment, datoria ta este de a-l integra in viata familiei. Este important pentru el sa se afle in sanul familiei, nu izolat, sa stea intr-un patut scund, nu intr-unul cu gratii care i-ar constrange libertatea de miscare si i-ar bloca vederea. Ii poti ajuta nevoia de explorare, cumparand jucarii mobile si jucarii care pot fi bagate in gura si jucandu-va in familie in fata oglinzii. Ce poti face tu:

  • raspunde-i rapid la plans;
  • ia-l in brate, ofera-i mangaieri, canta-i si vorbeste-i cu voce blanda;
  • ofera-i hrana si somn la cerere – nu il obliga sa manance, daca nu vrea;
  • organizeaza-i un spatiu propice explorarii.

A treia etapa din viata bebelusului este cea in care copilul are intre 6 si 18 luni, in care el incepe sa exploreze. Isi continua relatia de atasament securizant cu parintii, dar, in acelasi timp, incepe sa se si desprinda de ei. Desi vrea sa stie ca, in continuare, va primi ajutor la nevoie, incepe sa aiba initiativa: face primii pasi, prinde incredere in sine insusi si incepe, usor, sa testeze limitele.

Este o perioada foarte activa pentru bebelus. La capitolul nevoi afective, cea principala este de a fi stimulat. De asemenea, mai are nevoie sa experimenteze, sa exploreze si sa constientizeze ce se intampla. Experimenteaza prin toate formele: cu ochii, cu mainile, cu gura, mergand de-a busilea sau chiar ridicandu-se in doua picioruse. Isi dezvolta increderea in sine, incepe sa aiba initiative si descopera ca are optiuni si limite. Invata ce poate face si ce nu, ce il sperie si ce nu, ce ii place si ce nu. Trage de sertare, scoate oale si cratiti, bate in capace, se joaca cu mancarea, picteaza cu detelele, simte nisipul, apa etc.

Ce poti face tu:

  • ofera-i permisiunea de a explora, intr-un mediu prietenos si sigur;
  • ofera-i incredere in limitele pe care i le setezi;
  • incurajeaza-i curiozitatea – experimentati impreuna;
  • lasa-l sa descopere singur consecintele actiunilor sale si nu iti transfera temerile asupra copilului tau;
  • opreste-i explorarea doar cand este periculoasa pentru el, pentru ceilalti sau pentru mediul inconjurator.

Vezi si:

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s