sharenting

Sharenting – fenomenul care pune in pericol intimitatea copilului tau

Prima zi de gradinita, serbarea de sfarsit de an scolar, aniversarea zilei de nastere, o simpla plimbare in parc. Sunt doar cateva momente pe care parintii le imortalizeaza si nu ezita sa le posteze pe social media.

Adevarul este ca retetele de socializare fac parte, mai mult ca oricand, din viata noastra. Ne-am obisnuit si ne place sa postam fotografii personale sau filmulete care ne infatiseaza in diverse ipostaze, atat pe noi, dar mai ales pe copiii nostri, cu care simtim nevoia sa ne mandrim parca oricui. Insa cati dintre noi luam in calcul si faptul ca, probabil, micutii nostri poate ca nu sunt de acord cu ipostazele in care ii expunem pe Facebook sau Instagram?

Vrei sa postezi o poza cu copilul tau pe social media? Mai gandeste-te!

3 din 10 copii declara ca parintii lor au publicat informatii despre ei pe social media, fara sa ii intrebe in prealabil daca sunt de acord cu acest lucru, potrivit unui studiu realizat de platforma Digital Lives. Acesta este unul dintre primele studii din Romania care vorbeste despre un fenomen care la nivel international poarta denumirea de sharenting.

Termenul a fost creat prin alaturarea cuvintelor „share” si „parenting” si denumeste distribuirea, de catre parinte, pe site-urile online de socializare a imaginilor, filmuletelor sau a povestilor despre copil. Prin aceasta practica, parintele creeaza o „amprenta digitala” a copilului cu mult inainte ca acesta sa isi inceapa propria viata digitala sau, in alte cazuri, paralel cu aceasta dar devenind parte din identitatea digitala a copilului.

Foto: People photo created by yanalya – www.freepik.com

Mai mult, 23% dintre copii declara disconfort emotional (au fost suparati) din cauza a ceea ce parintii au postat online despre ei, in timp ce 21% raporteaza urmari neplacute ca urmare a acestor postari ale parintilor. 17% la nivelul intregului esantion spun ca profesorii au postat informatii despre ei fara sa ii consulte in prealabil.

30% dintre copiii cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani raporteaza ca au fost suparati ca urmare a postarilor parintilor despre ei, si 27% spun ca au primit comentarii negative sau jignitoare ca urmare a acestor postari.

Asadar, gandeste-te bine inainte sa postezi o poza cu micutul tau pe social media si cere-i intotdeauna parerea! Incearca sa faci un exercitiu e imaginatie. E ca si cum o ruda sau un prieten bun de-al tau ar posta o poza cu tine, intr-o ipostaza care nu te avantajeaza si care ti-ar putea prejudicia, intr-un fel sau altul, imaginea. Acelasi lucru se intampla si in cazul copilului tau. Daca tu consideri adorabila o anumita fotografie cu micutul tau, ia in calcul posibilitatea ca lui sa nu ii placa deloc ipostaza in care l-ai surprins, din diferite motive.

Intreaba-ti copilul de fiecare data cand vrei sa postezi o poza cu el pe Facebook sau Instagram! Daca el nu este de acord, conformeaza-te! Pune intotdeauna pe primul loc nevoile si dorintele copilului tau, astfel incat sa se simta in siguranta si sa stie ca poate avea incredere in tine

Sursa foto: Background photo created by freepik – www.freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s