Orice prim moment este plin de emotii pentru parinti, iar prima zi de gradinita nu face exceptie. Dar cum este pentru un copil acest moment si cum il ajutam sa se adapteze mai usor intr-un nou mediu? Aflam acum, la Meditatii pentru parinti.
Probabil ca prima zi de gradinita este probabil si mai plina de emotii decat prima zi de scoala, pentru ca reprezinta primul moment in care copilul intra intr-un nou colectiv si intr-un nou mediu.
Desigur, poate ca ti-ai mai lasat puiul acasa, cu bunica sau cu bona, cand ai plecat prin vreo excursie fara el. Dar, in acele momente, macar copilul se afla in casa lui sau intr-un alt mediu familiar. Acum, totul este nou.
Si cum explici unui prichindel care inca vorbeste stalcit, care inca se mai impiedica, care poate inca mai face pe el, ca urmeaza sa stea cateva ore pe zi in alt loc decat acasa, cu alti oameni decat parintii sai?
La Meditatii pentru parinti, te invitam sa descoperi o serie de sfaturi care vor diminua emotiile din prima zi de gradinita si il vor ajuta pe cel mic sa se acomodeze mai usor in noua colectivitate.
Jocuri in loc de explicatii, pentru prima zi de gradinita
In primul rand, este normal ca cel mic sa planga in primele zile departe de casa. In timp, se va adapta, isi va face prieteni noi, va capata mai multa incredere in sine; dar toate acestea – in timp.
Inainte de a incepe gradinita, Lorena Mincu, psiholog Asociatia Home Therapy, ne sugereaza sa il pregatim pe copil prin niste jocuri de rol. Jucati-va de-a cum va fi la gradinita sau cum se simte copilul cand parintele pleaca.
Un alt sfat util este sa vizitati gradinita, inainte de a incepe anul scolar. Iar daca nu vi se permite sa intrati in institutie sau in curte, macar faceti drumul pana acolo, astfel incat cel mic sa se obisnuiasca.
Nu in ultimul rand, Lorena Mincu mai sugereaza: „Eu ii sfatuiesc pe parinti ca, in prima saptamana, sa fie acolo, aproape de gradinita. Poate unii copii au nevoie sa fie luati la pranz in primele zile – procesul de adaptare sa se faca treptat si in avantajul copilului.”