Sfaturi pentru situatiile de hartuire pe internet

Sfaturi pentru situatiile de hartuire pe internet

Sunt multe motivele pentru care un episod de hartuire pe internet poate fi mai traumatizant decat o situatie de bullying in curtea scolii. In aceasta editie a emisiunii Meditatii pentru parinti, vom trece prin toate cauzele pentru care cyberbullyingul este periculor si iti vom oferi sfaturi utile pentru a-ti ajuta copilul sa evite astfel de momente.

Cand vorbim despre hartuire pe internet, luam in considerare toate aspectele mediului online, de la simple sms-uri, pana la comunicarea pe diferite platforme, conturi pe retele sociale si incarcarea de poze si videoclipuri.

„Intentia rauvoitorului este de a aduce o serie de prejudicii de imagine victimei”, explica Gaspar Gyorgy, psiholog clinician si terapeut relational. „Este foarte important de stiut ca riscurile la care ne expunem sunt mai mari decat in viata reala”, mai avertizeaza el.

Spre deosebire de situatiile de bullying din viata reala, din care scapi odata ce ai ajuns acasa, hartuirea online presupune o expunere constanta. Si, cum online-ul face parte tot mai mult din vietile noastre si mai ales din vietile copiilor nostri, cyberbullyingul devine tot mai prezent.

De asemenea, intr-o hartuire pe internet, agresorul actioneaza sub protectia anonimatului, anxietatea victimei crescand astfel si mai mult.

Nu in ultimul rand, informatiile se raspandesc foarte rapid in online si, pe masura ce se „viralizeaza” mai mult, cu atat devin mai greu de sters.

Despre ce putem face in situatii de cyberbullying, aflam acum, la Meditatii pentru parinti.

Cum previi episoadele de hartuire pe internet

Oricat ne-am dori sa ne ferim copiii de cyberbullying, este un lucru greu de facut, daca nu chiar imposibil. Ceea ce putem face este sa le oferim micutilor o educatie digitala corecta, astfel incat, pe cat posibil, sa evite sa intre intr-o situatie de hartuire pe internet.

Arata-i copilului cum sa isi pastreze informatiile confidentiale si cum sa isi protejeze conturile din online. Totodata, invata-l sa blocheze persoanele rauvoitoare care intra in contact cu el si, in special, sa nu dezvolte prietenii cu necunoscuti.

Iar daca micutul tau trece printr-o situatie de cyberbullying, explica-i ca nu este bine sa atace inapoi, intrucat conflictul poate escalada urat. In schimb, spune-i ca poate veni la tine oricand si cu orice problema intalnita atat in viata reala, cat si in mediul online.

Materialul face parte din campania „Viata secreta a copilului tau”, lansata de Itsy Bitsy si GMP PR.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s