Să-i îmbrăcăm în hainele cele mai groase pe care le avem, să-i ținem în casă, la căldură, să le interzicem să alerge, de teama de a nu transpira nu sunt cele mai bune măsuri pe care le putem lua pentru a-i proteja pe copii de noianul de răceli cu care vine anotimpul rece. Iarna, activitatea fizică e mult încetinită, câteodată inexistentă, iar metabolismul copiilor poate avea de suferit. Astfel, una dintre provocările majore ale părinților în această perioadă este întărirea imunității copilului. Principalul mod în care o pot face este dieta echilibrată, bogată în nutrienți, un regim sănătos și diversificat.
Copiii pot fi mofturoși adesea, însă nu trebuie să cedăm în fața poftelor lor ce nu sunt mereu sănătoase și îndrăgite de un organism ce se vrea sănătos. Le putem prepara mâncărurile preferate, avand însă grijă să strecurăm legume și fructe, carne proaspătă, oleaginoase.
Iată ce nu trebuie să lipsească de pe masa copiilor:
Supele: Nimic nu funcționează mai bine decât un bol de supă fierbine, într-o zi rece de iarnă. Supele sunt una dintre cele mai bune preparate pentru a menține echilibrul organismului, dar și pentru a menține sistemul digestiv. Hidratante și hrănitoare, supele preparate în casă, din roșii, sfeclă roșie, morcovi, spanac, ciuperci, fasole, broccoli ori cele simple de pui sunt minunate pentru orice organism supus capriciilor anotimpului rece.
Ouă: Consumul de ouă îndeplinește cerințele de proteine, nutrienți și, de asemenea, constituie o dietă sănătoasă în timpul iernii. Pe cât de fragile sunt, pe atât de multe calități nutritive au. Sunt cunoscute ca fiind surse bogate în nutrienți, ce ne asigură o doză importantă de proteine, lipide, aminoacizi și vitamine. Dețin o cantitate de vitamine și minerale mai mare față de necesarul zilnic: vitamina A, vitamina B12 și vitamina B2, sunt prezente toate vitaminele de grup B, precum și vitaminele D, E și K, minerale-fosforul și seleniul fiind cel mai bine reprezentate în funcție de doza zilnică recomandată, dar și calciu, magneziu, sodiu, potasiu, zinc și antioxidanți (luteină și zeaxantină).
Portocale si kiwi: Extrem de bogate în vitamina C, portocalele și kiwi sunt hrănitoare, fiind de cele mai multe ori iubite de către copii. Întăresc imunitatea, esențială pentru tratarea răcelilor și a bolilor specifice anotimpului rece.
Nucile: Nucile sunt unul dintre cele mai bune alimente care te mențin sănătos și plin de energie în timpul iernii. Nu uitați nici de caju, migdale, alune și fistic. Sunt minunate pentru copii, iar includerea lor în dietă le va îmbunătăți metabolismul. Acestea servesc ca gustări perfecte pe tot parcursul zilei. Nucile sunt bogate în vitaminele B, E, niacina, acid folic, proteine și mangan. De asemenea, conțin cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc și seleniu.
Legume verzi: Spanacul, mazărea și broccoli trebuie consumate des pe timpul iernii. Adăugați în dieta celor mici și morcovii, sfecla roșie, ridichiile, avocado, varza chinezească, varza de Bruxelles, castraveţi, salată verde, ceapă verde, ardei verzi, bame, sparanghel, fasole verde, dovlecei, anghinare, praz. Aceste legume conțin nutrienți care întăresc imunitatea. Indolii şi luteina sunt antioxidanţi care menţin sănătatea vederii. În plus, consumul de legume verzi menţine sănătatea oaselor şi a dinţilor şi scade riscul apariţiei cancerului. Există numeroase dovezi care atestă că legumele crucifere, precum varza, andivele, conopida, broccoli sunt asociate cu un risc mai scăzut de cancer la stomac sau plămâni. Legumele verzi sunt bogate în glucosinol şi vitamina K, ambele având o influenţă incredibilă asupra organismului.
Meiul: Nu există nimic mai benefic decât meiul în sezonul de iarnă. Meiul are un conținut bogat de quercitină, iar aceasta te ajuta să elimini în mod eficient toxinele nedorite din organism. Acidul folic și fierul sunt două dintre cele mai importante componente ce ajută la formarea celulelor roșii din sânge și la menținerea hemoglobinei la un nivel scăzut. Tocmai de aceea, meiul este un aliment ce te ajută să faci față anemiei sau chiar să o eviți.
Cartof dulce: Un cartof dulce de mărime medie conține 103 calorii, 4 grame de fibre, 2 grame de proteine și vitaminele A și C. În el se găsesc și carotenoide. Cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bună de potasiu, fibre, vitamina B6, mangan, cupru și fier. Potrivit studiilor, colina, o substanță care se găsește în cartofii dulci, este asociată cu reducerea episoadelor de insomnie, cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive și a memoriei, dar și cu sănătatea sistemului muscular. Aceasta menține structura membranelor celulare și reduce inflamația cronică.
Somonul: Îmbunătățeste capacitatea intelectuală a copiilor. Reduce inflamația din organism și ajută la creșterea imunității. Dacă includeți pește în dieta copilului de la o vârstă fragedă, atunci acesta va ajuta la dezvoltarea lui, iar imunitatea sa va deveni puternică. Somonul este o sursă excelentă de vitamine din complexul B (tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic și acid folic). Aceste substanțe influențează benefic organismul uman și contribuie la buna funcționare a unor procese importante: ajută la transformarea substanțelor nutritive din alimente în energie, combat inflamațiile și contribuie la repararea celulelor afectate.
Vitamine ce nu trebuie să lipsească:
Zinc: Acest oligomineral este un antioxidant puternic, care joacă un rol important în mai multe dintre mecanismele imunitare ale corpului. Mai exact, celulele albe din sânge folosesc zinc pentru a le ajuta să producă tipurile potrivite de anticorpi pentru a lupta împotriva insectelor de iarnă. Puteți găsi zinc în alimente precum fructele de mare, cerealele integrale și semințele de dovleac. Unele dintre sursele bogate de zinc ușor disponibile sunt disponibile acasă, inclusiv leguminoase, năut, fasole, semințe și nuci.
Vitamina D: Adesea cunoscută ca „vitamina soarelui”, vitamina D este produsă atunci când colesterolul din piele este expus la lumina soarelui. Desigur, există mai puțină lumină solară în timpul iernii, așa că organismul nostru poate avea nevoie de o completare alimentară. Ouăle, untul, peștele sau uleiul de pește și semințele încolțite sunt toate surse destul de bune. Se recomandă expunerea la soare înainte de ora 11:00 timp de 10-15 minute. Semințele de in sunt o altă sursă bogată de vitamina D, excelentă și pentru vegetarieni.
Vitamina C: Cel mai cunoscut nutrient care susține imunitatea este vitamina C. Această vitamină antioxidantă, pe bază de apă, ajută la susținerea sistemului imunitar pentru a vă menține sănătos, în special în lunile reci de iarnă. De asemenea, joacă un rol în răspunsul corpului la stres. Majoritatea fructelor și legumelor conțin vitamina C, dar unele alimente sunt în mod natural bogate în vitamina C, cum ar fi portocalele, roșiile, afinele, kiwi. De asemenea, puteți adăuga lămâie în rutina zilnică, fiind utilă și în menținerea greutății. Vitamina C te protejează împotriva frigului.
Se întâmplă adesea să nu fie suficientă doar o dietă echilibrată. Ea trebuie ajutată prin suplimente alimentare, care să aducă un plus de sănătate și de vitalitate organismului. Produsele Imunicor au la bază EpiCor®, un postbiotic cu eficiență dovedită clinic în susținerea și activarea rapidă a sistemului imunitar, dar și în reducerea simptomelor de gripă și răceală.
EpiCor® este recomandat pentru a sprijini sistemul imunitar și a ameliora simptomele de răceală și gripă în cazul copiilor de peste 3 ani. Acesta se regăsește în Imunicor Kids Suspensie, un supliment alimentar care are o formulă special creată pentru copii, cu acțiune imunostimulatoare bazată pe cercetări clinice.
Profilul complex al biocomponentelor sale include o combinație unică de polizaharide, proteine și peptide, polifenoli, vitamine, aminoacizi, antioxidanți și beta-glucani. Pe lângă EpiCor, Imunicor Kids Suspensie, pentru imunitatea celor mici, mai conține și Nutra-C™ , o formă biodisponibilă a vitaminei C, dezvoltată pentru o mai bună absorbție și acțiune non-acidă, blândă, asupra stomacului. Vitamina C contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
Alimente de evitat:
Iarna este anotimpul în care copiii sunt cu adevărat răsfățați. Cadouri, dulciuri, prăjturi și ciocolată. Nimic din ce este dulce pe pământul ăsta nu pare să nu fie în mânuțele celor mici în această perioadă. Iar zahărul acesta simplu, rafinat este extrem de dăunător pentru sănătatea lor și pentru igiena dentară. Prea mult zahăr în organism poate provoca hiperactivitate și, de asemenea, poate reduce capacitatea celulelor albe de a lupta împotriva infecției.
Sfaturi pentru părinți
Pași simpli, care ne ajută să trecem cu bine peste iarnă:
• Temperatura camerei: Menținerea unei temperaturi ideale a camerei este extrem de importantă. Maxim 25 de grade Celsius. Pielea nou-născuților și a copiilor mici este în curs de maturizare și orice fel de stres termic trebuie evitat. Schimbarea temperaturii camerei duce la diferite condiții de stres termic.
• Îmbrăcăminte confortabilă: În timpul iernii, proaspeții părinți au tendința de a infofoli copiii. Supraîncălzirea însă, poate duce la febră și agită copilul. Deoarece pielea bebelușului este foarte sensibilă, primul strat trebuie să fie din bumbac și apoi din lână.
• Evitați utilizarea excesivă a încălzitoarelor de cameră: Duc adesea la uscarea excesivă a pielii și absorb toată umiditatea din mediu. Aerul uscat provoacă disconfort copilului și îl îmbolnavește. De fapt, datele sugerează că sindromul morții subite a sugarului este mai frecvent când există supraîncălzire în cameră.
Starea de bine a copiilor noștri, vitalitatea și vioiciunea lor sunt recompensa supremă a tuturor eforturilor pe care le întreprindem. Să nu facem rabat de la produsele de calitate, naturale, ele pot asigura copiilor o trecere ușoară printre virozele și răcelile pe care iarna le aduce.