Sfatul medicului ortodont pentru parinti: „Nu neglijati dintii de lapte, sunt foarte importanti!”

Dragi parinti,

Circula un mare mit legat de dintii de lapte, despre care va vorbesc azi pe scurt. E vorba de faptul ca acestia nu sunt importanti, pentru ca vor fi oricum inlocuiti de dintii permanenti. Mesajul meu pentru dvs este opus: dintii de lapte sunt foarte importanti chiar daca, la un moment dat, se vor schimba.

Nu uitati ca, dincolo de componenta estetica, copilasul dvs. foloseste dintii pentru mestecat, ras sau vorbit. Daca ceva nu este in regula cu dintisorii, copilul nu se va simti bine, iar toate aceste actiuni ale lui vor fi afectate, ceea ce el va simti. Pentru ca ei sunt ”parintii” dintilor permanenti, practic dintii de lapte stabilesc traseul de eruptie al acestora.

Felul in care va erupe pe arcada un dinte permanent va depinde si de dintele de lapte

Mai mult, daca dintii de lapte se cariaza sau apar orice alte complicatii (de la abcese la disparitia dintilor) va fi afectata inclusiv structura dintilor permanenti. Chiar daca primii dintisori ai copiilor sunt mici si pot parea insignifianti, ei reprezinta baza unei danturi adulte sanatoase. In caz contrar, trebuie sa stiti ca pot aparea inclusiv probleme de vorbire sau de alimentatie, pe care copilul le va intampina si pe care dvs. e posibil sa nu le asociati cu dintii temporari.

Citeste si: Dintii de lapte: Cand apar si in ce ordine

Asadar, eruptia dintilor de lapte are loc in intervalul 6 luni – 2,5 ani si cuprinde 20 dinti, cate 10 pentru fiecare arcada. Incepand de la 6 ani, odata cu aparitia primilor molari permanenti pe arcada si pana la 12-13 ani, dintisorii temporari vor fi inlocuiti de cei permanenti. Este foarte important pentru copil ca toti acesti dinti sa ramana sanatosi pe toata durata existentei lor pe arcada, din 2 motive:

– asigura copilului un confort masticator si o stare de bine (ceea ce spuneam mai sus);

– mentin spatiile necesare eruptiei si alinierii dintilor permanenti.

Sunt 2 reguli care asigura buna desfasuarare a acestor procese:

1.  mentinerea integritatii si tratarea cariilor dintilor temporari;

2. prevenirea deformarilor arcadelor dento-alveolare sub actiunea obiceiurilor vicioase.

De aceea, este necesar ca parintii sa constientizeze ca ingrijirea dintilor temporari incepe odata cu aparitia primului dinte pe arcada, nu dupa ce au aparut toti 20 si nici sa fie neglijati, pentru ca sunt de lapte si oricum vor fi inlocuiti cu dintii permanenti. La copii, o carie mica, se poate transforma in doua luni intr-o carie complicata, desi a plecat de la un simplu punctulet. Medicul de specialitate observa daca eruptia dintilor este corecta si daca structura dintilor este sanatoasa.

Cu cat mai repede se iau masuri in echipa medic – parinti, cu atat mai repede se vor ameliora probleme care altfel pot avea impact pe termen lung asupra sanatatii dintilor copiilor.

Cum avem grija de dintii de lapte ai copilului

In primul an de viata, cand laptele este administrat cu biberonul, este foarte important ca dupa ultima masa parintele sa igienizeze cavitatea bucala. Nu lasati biberonul in gura copilului peste noapte, pentru ca laptele stagneaza in cavitatea bucala, fermenteaza si produce demineralizari ale dintilor, in special ale incisivilor superiori, cunoscute sub numele de carii de biberon.

In prima faza apar pete albe cretoase, cu aspect circular pe acesti dinti, iar daca biberonul nu se suprima noaptea atunci ele evolueaza, se transforma in carii circulare, care se pot complica cu procese inflamatorii, chiar abcese dentare.

Citeste si: Dintii de lapte: Ingrijirea corecta de la primul dintisor

Prevenirea aparitiei cariilor la dintii de lapte se face printr-o igiena corespunzatoare si prin limitarea consumului de alimente cariogene (duciuri, fainoase).

Vizitele regulate la stomatolog asigura si ele buna desfasurare a acestui proces, prin tratarea la timp a cariutelor atunci cand acestea au aparut, astfel incat sa mentina integritatea lor pe arcada.

Citeste si: De ce se cariaza dintii de lapte?

Daca, in urma unui proces carios complicat, se impune extractia dintelui de lapte inainte de varsta la care apare in mod normal inlocuitorul lui permanent, atunci spatiul ramas liber trebuie pastrat prin aplicarea mentinatorului de spatiu. Acest dispozitiv previne migrarea dintilor vecini si asigura spatiul necesar eruptiei dintelui premanent, fiind inlaturat atunci cand acesta incepe sa erupa. Dragi parinti, nu lasati aceste intamplari care pot parea banale fara sa le vada medicul de specialitate!

In cazul in care vor fi ignorate, apar perturbari in permutarea dintilor definitivi, care nu mai gasesc spatiul necesar alinierii lor si erup in afara sau inauntrul arcadei dentare, mai frecventa fiind situatia caninilor, in special cei superiori.

Care sunt obiceiurile vicioase pe care parintii e bine sa le supravegheze:

– Suptul degetului;

– Suptul tetinei peste varsta de 1 an.

Acestea sunt cauze fracvente care duc la aparitia unor anomalii.

Suptul degetului poate produce deformari ale procesului alveolar superior cu inclinarea accentuata a incisivilor superiori, care capata un aspect de dinti de iepuras.

Citeste si: Ce inseamna pentru copil suptul degetului

Suptul prelungit al tetinei peste varsta de 1 an poate opri eruptia completa a incisivilor. Intre ei ramane un spatiu in care limba compenseaza deglutitia, cea ce duce la aparitia ocluziei deschise insotita de vorbirea sasaita (sigmatism).

Citeste si: Cum gasesti cel mai bun biberon pentru bebelusul tau

Toate acestea au loc in perioada eruperii dintilor temporari (de lapte), pe care tindem sa ii ignoram si sa nu le oferim importanta pe care o au, de fapt. Realitatea din practica de specialitate arata ca sanatatea dintilor definitivi depinde de sanatatea dintilor de lapte si de inlaturarea obiceiurilor vicioase pe care copiii tind sa le dezvolte.

In concluzie, printr-o igiena corespunzatoare si prin intreruperea acestor obiceiuri vicioase aparute in perioada copilariei, parintii pot preveni instalarea unor anomalii dentomaxilare la copii, asigurand astfel dezvoltarea armonioasa a intregului complex dento-maxilar.

Sa nu uitam, dragi parinti, copiii nu pot decide pentru ei in aceasta perioada! Noi, parintii, trebuie sa fim alaturi de ei, cu informatii si pricepere si cu ajutorul pe care specialistii ni-l pun la dispozitie!

Si, nu uitati, spalatul pe dinti si alimentatia corecta reprezinta primul si cel mai ieftin tratament pe care parintii il pot aplica acasa copiilor!

Material realizat de catre dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetica dento-faciala, cu experienta in domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic roman si singurul admis ca membru titular in cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), doua dintre cele mai prestigioase societati de ortodontie linguala din lume. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s