Efectele pandemiei: sedentarismul si lipsa de miscare in aer liber i-au afectat semnificativ pe copii

Peste 30% dintre copii au modificari de comportament si 27,7 % dintre ei au modificari de greutate, ca urmare a sedentarismului si a lipsei de miscare din perioada pandemiei, conform unui studiu realizat de Asociatia KinetoBebe cu privire la activitatile fizice ale copiilor din perioada pandemiei.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 745 de parinti de pe tot teritoriul Romaniei, din mediul rural si urban. Datele cu cel mai mare impact din studiu arata ca 68,7% dintre parinti au observat modificari de postura, de comportament sau de greutate la copiii lor si 50,4 % dintre ei iau in considerare vizita la un specialist pentru a diminua efectele acestea.

In perioada pandemiei, doar 26.8 % dintre copii au iesit din casa zilnic la plimbare, iar cele mai multe activitati fizice ale lor au fost mersul in parc cu bicicleta sau rolele, joaca in curte sau alte sporturi de agrement.

Din sondaj reiese ca parintii se bazeaza cel mai mult pe bunici in activitate fizica a copiilor, iar procentul celor care simt ca pot apela la sprijinul si recomandarea specialistilor (medic de familie, kinetoterapeut, psiholog, antrenor, cadre didactice din gradinita sau scoala) este redus.

Prin studiul realizat, Asociatia KinetoBebe doreste sa traga un semnal de alarma pentru toti stakeholdarii care pot veni in sprijinul parintilor, oferindu-le cadrul si suportul necesare pentru a raspunde nevoilor de miscare ale copiilor.

“Noi am vazut de luni de zile in cabinete copii cu modificari mari in postura, cu intarzieri in dezvoltare din cauza lipsei de miscare, dar pentru a trage un semnal de alarma cat mai corect am lansat un sondaj online. Pentru ca efectele negative sunt deja mari, incurajam politicile publice pentru reducerea sedentarismului in randul copiilor si ne propunem sa ajutam parintii cat putem de mult sa constientizeze legatura dintre lipsa de miscare si starea psiho-emotionala a copiilor, a dezvoltarii lor sanatoase.” – declara Raluca Chisu, fondatoarea Asociatiei KinetoBebe.

Conform noului studiu, doar 51,2 % dintre copii au avut parte de joaca in aer liber in perioada pandemiei, iar peste 30% dintre parinti declara ca nu au mai putut pastra rutina activitatilor fizice in familie.

“Este suficient ca un copil sa adopte o pozitie asimetrica (incorecta) pentru o perioada de 6 saptamani pana la 3 luni astfel incat engrama lui motorie sa o recunoasca ca o pozitie normala. De aceea nu e suficient doar sa-i spunem copilului sa stea drept, el are nevoie de activitate fizica pentru ca musculatura lui sa mentina un aliniament postural corect.” declara Iulian Nicolae, coordonatorul departamentului de Kinetoterapie din cadrul Asociatiei KinetoBebe.

Schimbarile in rutina activitatilor fizice in familie si comportamentul sedentar datorate efectelor perioadei pandemice Covid 19 pot sa devina permanente si sa aiba efect indelungat asupra starii de sanatate a copiilor. Reducerea activitatii fizice, duce la modificari de postura si diagnostice ortopedice, la aparitia bolilor cardiovasculare, la cresterea riscului de diabet, depresii si diferite dependente.

Rezultatele integrale ale studiului se gasesc aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s