Scrasnitul dintilor (bruxism, in termeni medicali) este o afectiune foarte comuna, intalnita atat la copii, cat si la adulti. Netratata, poate distruge smaltul si provoca dureri foarte mari. Din fericire, exista solutii. Despre ele vorbim acum, la Traieste Sanatos cu Simona.
Bruxismul poate fi de doua tipuri:
- diurn – ca o reactie la elementele stresante din timpul zilei – panica, nervozitate, anxietate;
- nocturn – cea mai raspandita forma.
„La copii, bruxismul apare in momentul in care schimba dintii, pentru ca este un dezechilibru ocluzal – dintii nu mai musca corespunzator si, in timpul noptii, iar copiii incearca sa gaseasca acel echilibru”, explica dr. Asma Nastase, medic pedodont.
Daca nu ne remediem scrasnitul dintilor, riscul este sa ne trezim cu fisuri la nivelul smaltului, care se maresc si provoaca sensibilitati la dulce, la rece, la cald etc. „Se distrug dintii, pot aparea tulburari la nivelul articulatiilor si pot aparea migrene pe timpul zilei”, mai spune dr. Asma Nastase.
Pentru copiii care au schimbat deja toti dintii de lapte, adica cei de la 12 ani in sus, se recomanda purtarea unei gutiere. Gutiera este o bucata de plastic, personalizata pe dantura fiecarui pacient, care se pune pe dinti noaptea, pentru a-i proteja.
Mai multe despre scrasnitul dintilor poti afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona.