Scolioza la copii: De la diagnostic la tratament

Scolioza la copii: De la diagnostic la tratament

Scolioza la copii poate fi o problema congenitala sau o afectiune care apare in perioada de crestere. Cum iti dai seama ca puiul tau sufera de scolioza? Cum se trateaza aceasta problema? Afla raspunsurile acum, la Traieste Sanatos cu Simona.

„Scolioza este o deviatie tridimensionala a coloanei vertebrale si a trunchiului. Evolueaza mai ales in perioada de crestere, dar si dupa ce s-a terminat perioada de crestere”, explica Elena Caciulan, Presedinte Colegiul Fizioterapeutilor din Romania.

Daca vorbim de scolioza congenitala, aceasta poate fi depistata chiar si la bebelusi. Pur si simplu, cel mic se naste cu o problema la coloana, care, de regula, este insotita de torticolis. La aceasta varsta, afectiunea poate fi foarte grava, pentru ca poate genera probleme de mers si dezvoltare in viitor. Din fericire, exista un corset special pentru bebelusi, din panza, care il va ajuta pe cel mic sa stea in pozitia corecta. Totodata, este important sa si lucram cu bebelusul, pentru a pregati musculatura sa si, astfel, pentru a usura recuperarea ulterioara.

Mai exista si scolioza idiopatica, ale carei cauze sunt necunoscute. De obicei, in 75-80% dintre cazuri, afectiunea apare la fetite. Acest tip de scolioza poate fi rezolvata, de cele mai multe ori, prin kinetoterapie, printr-o colaborare stransa intre parinti si specialisti. Iti poti da seama daca puiul tau are aceasta problema prin testul Adam’s.

Imi pare foarte rau ca, in Romania kinetoterapia/fizioterapia nu are un loc foarte important in recuperarea scoliozei”, spune Elena Caciulan.

Mai multe despre cum se trateaza scolioza la copii iti spunem acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s