Scoala online si idei pentru acasa: jurnalul cuvintelor preferate

Ultimele saptamani au adus schimbari in viata si in programul tuturor. Fortati de imprejurari, profesorii si-au adaptat „programa scolara” si au inceput sa-si desfasoare lectiile online, tinand legatura cu elevii si cu parintii prin WhatsApp, Zoom si alte platforme online.

Noutatea situatiei ii solicita atat pe profesori, cat si pe elevi si pe parinti, sa se adapteze din mers scolii online.

In noul context, nevoia unei mentalitati deschise in educatie a devenit o necesitate. Profesorii din comunitatea SuperTeach stiu foarte bine ce presupune sa ai o mentalitate deschisa in educatie, pentru ca acesta este conceptul de baza al SuperTeach. In plus, multi profesori din comunitatea SuperTeach sunt certificati sa predea cu o Mentalitate Deschisa, in urma participarii la programul de formare Mentalitate deschisa in Educatie.

Irina Vasile este unul din profesorii din comunitatea SuperTeach care povestesc in aceasta perioada, in emisiunea Happy Music cu Marius Constantinescucum decurge pentru ea experienta scolii online si ce activitati desfasoara cu copiii de la clasa in aceasta perioada.

Irina Vasile este invatatoare la clasa I la Scoala Gimnaziala “Henri Mathias Berthelot” din Ploiesti, iar unul din obiceiurile pe care le-a mentinut si dupa inchiderea scolilor a fost cel al lecturilor cu voce tare in fata elevilor ei. A reusit sa ramana conectata cu elevii intalnindu-se cu totii online, de doua ori pe saptamana, prin intermediul platformei zoom. In plus, pentru activitatile matematice, Irina Vasile foloseste cu succes la clasa ei platforma kidibot.

Jurnalul cuvintelor preferate – cum invata copiii lucruri noi dand singuri definitii cuvintelor

Un alt obicei al elevilor din clasa Irinei Vasile se numeste Jurnalul cuvintelor preferate – o activitate pe care noi il recomandam tuturor, indiferent de varsta.

Cum se desfasoara jurnalul cuvintelor preferate:

  • fiecare copil trebuie sa gaseasca, in fiecare zi, un cuvant (din viata lui, din mediul lui) si sa-i dea propria explicatie, asa cum o intelege el.
  • in cadrul activitatii la care participa toata clasa, fiecare copil spune cuvantul ales si explica ce inseamna acel cuvant.

Este un exercitiu pe cat de simplu, pe atat de valoros. Pe langa faptul ca le dezvolta copiilor multe abilitati legate de vocabular si vorbire, jurnalul cuvintelor preferate le deschide copiilor orizontul catre lucrurile din jurul lor (dar si din interiorul lor) si ii face atenti la lucrurile din universul celorlalti.

In plus, din experienta profesorului Irina Vasile, jurnalul cuvintelor preferate e o activitate care ii include si pe parinti „in joc”, pentru ca cei mici apeleaza cu incredere la ei pentru acest exercitiu.

Cateva din cuvintele din Jurnalul cuvintelor preferate ale elevilor din clasa profesoarei Irina Vasile (notate in ultimele saptamani): dor, empatie, impacare, creativitate.

Afla ce definitii au oferit copii acestor cuvinte urmarind podcastul de mai jos:

Autor articol: Georgiana Purcarea


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s