Se apropie vacanta mare! Ce activitati le gasesti copiilor ca sa nu se plictiseasca? Iata patru sugestii pentru o „scoala de vara”, distractiva, relaxanta si folositoare.
Fie ca pleci alaturi de copii in concediu, ii trimiti la bunici sau ii lasi acasa, este important sa le planifici copiilor un program recreativ antrenant. Astfel, micutii vor petrece vacanta intr-un mod util si nu se vor plictisi.
- Realizati impreuna calendarul vacantei. Marcheaza evenimentele importante pentru familie si, in special, pentru copil – zile de nastere, de nume, concedii planificate la munte si la mare, tabere, caderea unui nou dinte, prima poveste citita…
Prin intermediul acestei activitati, copiii isi vor consolida deprinderea de orientare in timp, pot fi motivate pentru finalizarea unor activitati. De exemplu: „Pana plecam la mare poti sa termini cartea de povesti citind doua pagini pe zi” – pentru a invata sa isi gestioneze timpul .
In plus, preocuparea ta privind evenimentele importante pentru cel mic, il va face sa se simta iubit si ii va creste increderea in sine.
- Indruma-I sa-si creeze jurnalul de vacanta, in care va nota sau reprezenta prin desen (in functie de varsta) cele mai importante impresii si ganduri de peste zi.
Incurajeaza-I sa fie creativ, personalizandu-si jurnalul asa cum isi doreste. Vorbeste-i despre intimitate si respecta-i-o “controlat” (mai exact, discutati despre ceea ce micutul va prezenta in jurnal si da-i ocazia de a-ti impartasi secretele).
Prin aceasta activitate, se dezvolta capacitatea de comunicare orala si scrisa, se dezvolta imaginatia si creativitatea si se educa responsabilitatea si independent.
Parintii isi pot cunoaste mai bine copiii iar relatia dintre ei se intareste.
- Realizeaza doua liste cu activitati pe care le-ati puta desfasura impreuna. O lista o fac copiii cu dorintele/propunerile lor, o lista este realizata de parinti. Propunerile se discuta si se selecteaza lista finala de activitati. Acest lucru nu exclude spontaneitatea si desfasurarea altor activitati, in functie de context.
Copiii sunt provocati sa-si exprime propriile dorinte, sunt incurajati sa analizeze si alte pareri si sunt implicati active in luarea decziilor. Se educa astfel responsabilitatea si stima de sine.
Exemple de activitati: picnicuri in parc, bataie cu pistolul cu apa, plantarea unor copaci, organizarea unei petreceri in pijamale, pregatirea unei supe, crearea unor colaje din seminte, cusutul unui nasture.
- Planifica temele de vacanta construind un orar intr-o maniera cat mai democratica.
Cu totii stim ca temele de vacanta nu sunt o placere pentru cei mici si, de cele mai multe ori, acestea sunt amanate pana aproape de inceperea scolii.
Pentru a mentine vii cunostintele acumulate in timpul scolii si pentru a ne incadra in timp, temele de vacanta trebuie incluse in programul zilnic al copiilor. In prima parte a vacantei, este recomandat ca programul sa fie cat mai lejer – putem incepe cu lecturile scolare recomandate de cadrele didactice, stabilindu-se un obiectiv zilnic; seara discuta cu cel mic cele citite.
E randul parintilor sa fie creativi si sa gaseasca oportunitatile potrivite de exersare a cunostintelor matematice. De exemplu: puteti exersa inmultirea, impartirea sau unitatile de masura cand faceti o prajitura sau masurati “la picior” un parc, exersati adunarile si scaderile mergand la cumparaturi alaturi de copil.
Pe parcurs, in functie de calendarul de vacanta, poti introduce si alte sarcini: probleme, compuneri, iar, in masura timpului disponibil, implica-te alaturi de copilul tau.
Negociaza de la bun inceput toate regulile cu micutul tau. Spre exemplu, ce trebuie facut in cazul in care nu s-au rezolvat problemele intr-o zi. Cere feedback copilului la sfarsitul fiecarei saptamani. Programul de teme poate fi revazut si readaptat in functie de evolutie. Este important sa simta ca esti atent la nevoile si parerile sale.
Ca mama si cadru didactic, recomand parintilor sa se joace cat mai mult alaturi de copiii lor, sa ii observe, sa comunice si sa faca impreuna activitati cat mai inedite.
Daca timpul si bugetul permite, foate utile in dezvoltarea copiilor sunt activitatile recreativ-educative desfasurate in centrele specializate: scoli de vara, ateliere, tabere tematice.
Ai facut calendarul de vacanta? Cum arata?
Autor articol: Georgiana Abrudan – Profesor invatamant primar, Centrul educational EDU&CARE
sursa foto: freedigitalphotos.net
Si noi cu cei trei copiii ai nostrii avem o lista pentru vacata . Daca vrei sa o vezi o gasesti aici http://www.copiicreativi.com/jocuri-jucarii-vacanta/