Scoala de acasa – avantaje si dezavantaje

Peste tot in lume, sistemul de invatamant actual pare sa fie invechit. Asa ca este normal sa ne gandim si la alte optiuni si sa le punem in balanta cu scoala traditionala.

Odata ajuns in clasa, copilul este nevoit sa se detaseze de individualitatea sa si sa devina unul dintre elevi. La orice materie se cer aceleasi raspunsuri, aceleasi idei, uneori, chiar si aceleasi haine.

Scoala de acasa (homeschooling) este o alta metoda de predare si invatare. Homeschooling-ul reprezinta o alternativa la „banda rulanta” pe care sunt invatati copiii. Aceasta metoda nu este una utopica, asa cum s-ar crede. Hai sa privim avantajele si dezavantajele sale.

Avantaje

Educatia de acasa implica anumite libertati. Copiii pot alege ce vor sa invete, cat vor, cand vor. Notiunile de baza sunt necesare, dar nu vor fi impuse de la o varsta anume, ci cand se simte pregatit. Familia isi poate educa copilul conform propriilor convingeri si valori, intr-un mediu care nu intra in contradictie cu acestea.

O alta libertate este cea fizica. Atat copiii, cat si parintii, nu mai sunt constransi de orarul scolii si pot petrece mai mult timp impreuna. Astfel, familia poate planifica in orice moment iesiri educative, poate schimba materia oricand etc. Nu numai ca cei mici vor avea parte de o experienta noua de invatare, dar aceste abateri de la program vor imbunatati si calitatea vietii de familie.

Si, daca tot vorbim de libertatea fizica, putem aborda si trezitul de dimineata. Nimanui nu ii place sa se trezeasca „cu noaptea-n cap”, cu atat mai putin copiilor. Scoala de acasa le permite sa doarma relaxat, fara frica zilei urmatoare, fara teama ca, din minut in minut, alarma de la ceas le va zangani in cap.

Homeschooling-ul mai ofera si o libertate emotionala. Prejudecati, copii agresivi, competitivitate, presiunea grupurilor, toate acestea pot fi intalnite pe holurile scolii. Stima de sine a copiilor scade, iar invatatul ocupa locul doi, in favoarea unui „look” mai acceptabil din punct de vedere social.

Copiii care invata acasa nu mai au aceasta nevoie de a fi inclusi, nu le mai este teama de ridicol si gandesc ce vor, nu ce li se impune.

Dezavantaje

In ceea ce priveste scolarizarea de acasa, de obicei, dezavantajele sunt reprezentate prin costuri, fie ele de timp, de bani, de emotii.

Din punctul de vedere al timpului, este destul de complicat sa inveti in afara scolii traditionale. In primul rand, trebuie sa stii care este programa scolara. Ce anume li se cere copiilor sa invete? Trebuie sa iti faci loc in programul tau pentru a invata si tu, la randul tau.

In al doilea rand, parintii sunt plecati de dimineata pana seara la serviciu, asa ca faptul ca poti sa inveti „cand vrei” este o chestiune limitata. Iar cand un parinte singur decide sa isi invete copilul de acasa, lucrurile devin cu mult mai complicate. O solutie ar fi apelarea la un meditator, dar acest lucru inseamna ca…

Vei avea cheltuieli suplimentare. Bun, sa zicem ca nu apelezi la un meditator si nu esti singur in aventura de homeschooling. Tot va trebui ca unul dintre parinti sa renunte la serviciu. Astfel, veniturile familiei vor fi substantial mai mici. Chiar daca manualele se gasesc in bibliotecile gratuite, cu un singur salariu tot va fi mai dificil.

Apoi, odata ce ai decis sa ramai cu micutul tau acasa, trebuie sa constientizezi ca veti sta impreuna cam toata ziua. Daca ti se pare ca va fi obositor sau crezi ca nu te vei simti bine sa stai atata timp cu cel mic, atunci scoala de acasa nu e potrivita pentru tine.

O alta problema ar fi cea a socializarii. Ai putea sa ma contrazic – exista o multime de centre si cluburi de activitati, unde copiii isi pot face prieteni. Corect, insa, la scoala, elevii stau mai mult de o ora/doua impreuna. Experientele prin care trec ii formeaza ca indivizi si ii apropie.

De asemenea, daca ai un copil mai timid, nu este o decizie buna sa il retii acasa deoarece, in viitor, ii va fi greu sa se integreze in vreo colectivitate.

In Romania

Scoala de acasa este un program contestat la noi in tara si poate fi posibil doar in cazurile medicale foarte serioase in care copilul nu se poate deplasa.

Pentru cei care pur si simplu doresc sa renunte la sistemul traditional, exista o „portita”, in ceea ce priveste reglementarea educatiei – „scoala-umbrela” din strainatate.

„Scoala-umbrela” este o institutie particulara, care primeste inscrieri ale elevilo educati acasa contra unei taxe anuale. Copilul inscris la o „scoala-umbrela” este considerat de stat ca fiind scolarizat legal si poate fi oricand reintegrat in invatamantul public sau privat, dupa o testare a cunostintelor. In plus, acest tip de scoli elibereaza foi matricole si alte documente scolare necesare.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Un comentariu la „Scoala de acasa – avantaje si dezavantaje”

  1. Nu trebuie sa renunti la servici…doar trebuie sa te reprofilezi. Dupa ani si ani lucrand in mari corporatii am renuntat in favoarea unui „servici” mult mai flexibil, adica muncesc de acasa in MLM. Avantajele in MLM sunt enorme si sunt destule companii de MLM foarte bune. Acum luam in considerare educatia de acasa pt. copiii nostri si asa am ajuns la acest articol. Nu sunt de acord ca e problema cu socializarea ci din contra, cel putin in situatia noastra avand si „serviciul” acasa. Fetita noastra de 5 ani merge la tot felul de activitati (dansuri, teatru, arta, aritmetica mentala). Ii dam sansa sa incerce ce vrea si alege ce ii place si credem ca este foarte important sa participe la astlfel de activitati pentru socializare si pentru a gasi acel ceva la care copilul are talent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s