Noul proiect al Legii educatiei prevede eliminarea titulaturilor de educator si invatator, toate cadrele didactice urmand sa se numeasca profesori.
Potrivit unei alte prevederi cuprinse in proiect, formarea profesionala se va face obligatoriu in mai multe etape, ce cuprind studii de licenta de trei ani intr-o specializare stiintifica, masterat didactic de doi ani si stagiu practic de un an scolar intr-o unitate de invatamant, sub coordonarea unui profesor-mentor.
In cazul in care proiectul de lege va fi aprobat pana in vara, licentiatii din 2010 ar putea intra la master chiar din toamna acestui an, anunta Mediafax.
La finalul stagiaturii, viitorul cadru didactic va sustine un examen national de definitivare in invatamant, organizat de Ministerul Educatiei.
Examenul va putea fi sustinut de doua ori, iar cei care nu il promoveaza pot fi angajati in sistemul de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant, potrivit proiectului de lege.
Angajarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar se va face la nivelul unitatii de invatamant, de catre Consiliul de administratie al acesteia, mai prevede noul proiect al Legii educatiei.
Documentul a fost aprobat in sedinta de ieri a Guvernului si va fi publicat pe site-ul www.edu.ro, urmand sa fie supus dezbaterii publice timp de 30 de zile.