Sarcina la diverse varste

Factorul varsta se situeaza pe prim-plan in grupul de factori generali de risc obstetrical, acesta constituind o problema daca sarcina apare la extremitatile vietii sexuale a femeii, adica inainte de 17 ani si dupa 40 de ani.

Pe plan mondial, varsta medie a femeilor care devin mame pentru prima oara a crescut. Aceasta se explica pe de-o parte prin utilizarea contraceptiei la adolescente, iar pe de alta parte prin prelungirea procesului educational si dorinta consolidarii unei cariere profesionale in randul femeilor tinere.

La varste foarte tinere, sub 18 ani, maturizarea organismului este insuficienta, atat in ceea ce priveste sistemul nervos, starea psihica, cat si cel osos, in special bazinul. La acestea se adauga si starea de infantilism genital in ansamblu, care influenteaza defavorabil evolutia sarcinii si nasterii. Din aceste considerente, prima sarcina la femeile foarte tinere prezinta implicatii diverse, de la incidenta crescuta a disgravidiei tardive si a formelor severe ale acesteia – preeclampsia si eclampsia, la numarul crescut de nasteri premature sau de distocii de dinamica ce atrag dupa sine un numar sporit de interventii chirurgicale si obstetricale, precum si o mortalitate perinatala crescuta fata de gravidele adulte.

Varsta intre 20 si 34 de ani ramane ideala pentru mentinerea unei sarcini fiziologice. Cu toate acestea, se observa ca procentul femeilor care devin mame la inceputul deceniului al patrulea de viata a crescut. Studiile arata ca intre 25 si 30 de ani fertilitatea femeilor scade lent, pentru ca dupa 35 de ani sa scada rapid – cu alte cuvinte, dupa 35 de ani s-ar putea sa va trebuiasca ceva mai mult timp pentru a ramane gravida.

Aceasta se explica prin faptul ca, pe masura ce va apropiati de varsta de 35 de ani si ovulele dumneavoastra imbatranesc, calitatea lor scade, in sensul ca un ovul mai batran are sanse mai mici decat unul mai tanar sa se dezvolte intr-un blastocist – conglomeratul de celule care se implanteaza in uter, determinand sarcina. Un alt motiv ar putea fi faptul ca ovulele mai batrane sunt mai susceptibile decat cele tinere de a avea probleme cromozomiale – atat anomalii, cat si transformari degenerative mai usoare. In momentul conceptiei, aceste probleme pot impiedica ovulul fertilizat sa se implanteze si sa se dezvolte normal in interiorul uterului, putand duce la avort spontan. De aceea majoritatea autorilor considera ca peste 35 de ani, varsta devine un factor de risc important.

La aceste gravide, principalele complicatii materne sunt pierderea sarcinii, hipertensiunea arteriala, diabetul gestational, placenta praevia, pozitii fetale anormale, nasterea prematura, fibromul uterin, pielonefritele, iar complicatiile fetale cele mai importante sunt: moartea in uter, prematuritatea, hipotrofia fetala sau macrosomia si mai ales anomaliile cromozomiale.

In concluzie, varsta ideala pentru ca sarcina sa evolueze fara complicatii este cuprinsa intre 20 si 35 de ani.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s