Sarcina extrauterina

Ce se intampla in cazul in care ai o sarcina extrauterina? Cum poate fi rezolvata aceasta problema? Care sunt riscurile, in cazul in care nu actionezi la timp?

Sarcina extrauterina sau ectopica este acea sarcina in care ovulul fertilizat se implanteaza in alta parte decat la nivelul uterului, in speta la nivelul trompei (cu o frecventa de peste 95%) sau al ovarului, colului si al cavitatii abdominale.

O sarcina ectopica nu poate decurge normal, deoarece trompa uterina este prea ingusta pentru a permite dezvoltarea fatului, ceea ce face la un moment dat ca peretii aflati in tensiune sa se rupa, iar femeia sa sufere o sangerare intra-abdominala cu risc vital.

Semnele unei sarcini ectopice depind de stadiul de evolutie al acesteia.

  • La inceput, apar aceleasi manifestari ca si in cazul unei sarcini normale: intarzierea menstratiei, dureri ale sanilor, oboseala si greata. Cel mai frecvent simptom este sangerarea uterina anormala, care incepe, de obicei, la 7-14 zile dupa data la care ar trebui sa vina menstruatia.

La acesta se adauga durerea pelvica unilaterala, care poate fi ascutita, ca un cutit, sau surda, si mai putin bine definita. Aceste dureri pot fi intermitente, se pot ameliora sau agrava. Alte semne de alarma ale sarcinii extrauterine pot fi tulburarile gastrointestinale si ametelile.

  • Cand apare hemoragia abdominala prin ruptura sarcinii ectopice, cu acumulare de sange sub diafragm, durerea in umar este un simptom frecvent.

In concluzie, imaginea clasica a sarcinii extrauterine este : amenoree, semne precoce de sarcina, urmate de hemoragie anormala, durere abdominala si lesin – datorat hipotensiunii date de hemoragia intraperitoneala.

Daca ai aceste simptome, mergi cat mai repede la doctor! Medicul va efectua o serie de investigatii, cum ar fi: teste seriate pentru HCG (un hormon ale carui valori diferentiaza sarcina ectopica de cea normala), ecografia pelviana care arata localizarea sacului ovular, culdocenteza (punctia fundului de sac vaginal pentru a vedea daca exista sange in cavitatea peritoneala), laparoscopia (care vizualizeaza direct trompele), precum si o biopsie.

Tratament

Din punct de vedere al tratamentului, in unele situatii, pentru sarcina extrauterina incipienta se foloseste tratament medicamentos, dar de cele mai multe ori diagnosticul se pune in momentul rupturii acesteia, cand interventia chirurgicala devine o urgenta majora.

Statisticile arata ca, dintre femeile cu sarcina ectopica, aproximativ 40% nu vor mai concepe niciodata, iar din cele ramase, 12% au sansa de a face inca o sarcina extrauterina, iar 15-20% vor avorta spontan.

Din cauza riscului crescut de sarcina ectopica la femeile care au avut deja una, acestea se vor prezenta la medic imediat ce au intarziere menstruala, deoarece in cazul reaparitiei extrauterine si diagnosticarii in timp util, aceasta va putea fi abordata prin tehnici conservatoare astfel incat se va putea conserva capacitatea de reproducere a femeii respective, in alte conditii fiind utile numai tehnicile de reproducere asistata, precum fertilizarea in vitro.

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s