Sarbatoreste Ziua Internationala a Cartii in familie

Povestile incep intotdeauna cu „A fost odata… ” si copiii sunt deja fascinati de miracolele de dincolo de cuvintele citite. La final de luna aprilie, sarbatorim Ziua Intenationala a Cartii, asa ca va invitam sa profitati de ocazie pentru a petrece momente frumoase in familie, printr-o serie de jocuri recomandate de specialisii de la Asociatia Curtea Veche, care vor apropia copii de lectura.

  • Trombon! In mod sigur va amintiti de jocul clasic. Doar ca, pentru o portie sanatoasa de citit, vom face cateva modificari. Iata cum procedam: avem nevoie de o singura carte. Nu orice carte, ci una cu o poveste necunoscuta, din care fiecare jucator sa citeasca doar primele randuri si sa inventeze apoi o intreaga aventura. Daca ceilalti parteneri de joc isi dau seama ca povestea nu este adevarata ci inventata, au dreptul sa spuna “Trombon!” si sa castige un avans de puncte. Castigatorul va primi cadou de la fiecare membru cate o carte si le va citi pe nerasuflate pana la urmatorul joc.
  • Va mai aduceti aminte de leapsa? Probabil ca niciodata nu v-ati fi imaginat ca acest joc poate fi adaptat si pentru citit. Gasiti o perna pufoasa, un pat confortabil, o carte preferata si explicati-i celui mic ca il veti alerga printre cuvinte. El trebuie sa “fuga” pentru 10-15 secunde, citind din ce in ce mai repede ca sa nu fie prins. Daca reuseste sa termine pagina in timpul alocat, a scapat si urmeaza ca voi, parintii, sa fiti alergati printre cuvinte. Suna haios, nu?Acest exercitiu este bun pentru copiii carora le este greu sa citeasca si percep lectura lipsita de amuzament.
  • Citeste si imagineaza-ti. Aveti nevoie de o carte, familia reunita si chef sa va activati imaginatia. Cel mai mic incepe sa citeasca pana cand al doilea jucator spune STOP. Partea cea mai haioasa abia acum incepe, pentru ca al treilea jucator trebuie sa preia povestea de unde a fost oprita si sa isi imagineze continuarea.
  • Observati diferentele. Alegeti de comun acord o carte si o pagina pe care sa o cititi de doua ori. Prima data, pagina va fi citita exact cum este in original, dar a doua oara veti schimba cel putin trei elemente cheie din poveste. In final, cei mici sunt pusi la incercare si rugati sa spuna care au fost diferentele. Chiar si reciproca poate fi foarte amuzanta, caz in care copiii va pun atentia voastra la incercare. Cine credeti ca va castiga?

Toate aceste activitati vor crea amintiri frumoase si vor schimba perceptia celor mici asupra cititului pentru o lectura distractiva si nu plictisitoare. Pentru a explora si alte tehnici inovatoare menite sa creasca atractia copiilor, Asociatia Curtea Veche va pune la dispozitie, pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro si pe pagina Facebook.com/AsociatiaCurteaVeche, o serie de articole si idei.

Vezi si:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s