Dintre bolile copilariei, rujeola este considerata a fi cam cea mai severa. Din fericire, exista solutii care te pot proteja de agravari. Afla tot ce trebuie sa stii despre rujeola, simptome si tratamente, la Traieste Sanatos cu Simona.
Mai cunoastem boala si sub numele de pojar. Este caracterizata prin febra care creste progresiv, pana la valori inalte, afecteaza ochii si sistemul respirator si are o eruptie caracteristica. Cel mai grav este ca, netratat la timp, pojarul poate degenera in afectiuni respiratorii, precum pneumonia.
Citeste si: Bolile copilariei – tot ce trebuie sa stii
Despre etapele prin care trece pojarul la copii si cum putem preveni boala ne vorbeste dr. Angelica Visan, medic primar boli infectioase, la Traieste Sanatos cu Simona.
Simptome rujeola
In prima faza, copilul care sufera de rujeola va face febra. In timp ce febra creste, dupa 1-2 zile, incep sa apara bubite de culoare roz, in spatele urechilor. In maximum 2 zile, bubitele acopera tot corpul – de la cap si gat, coboara pe trunchi si pe membre. Mai rar se intampla ca bubitele de la rujeola sa provoace mancarimi, iar boala vindecata nu lasa semne pe piele.
Alte simptome de care sa tii cont sunt: ochii rosii si umflati, fotofobie, nas infundat, dar si secretii nazale si tuse. „Nu exista rujeola fara tuse”, a explicat dr. Angelica Visan. Din cauza tusei, pojarul este o boala extrem de contagioasa.
Pentru a preveni boala, medicii recomanda vaccinarea copiilor. Vaccinul ROR (rujeola – oreion – rubeola) se face in doua doze, la 9 luni si la 1 an si 3 luni. De asemenea, este indicat sa ii dai copilului antitermice pentru febra si antihistaminice pentru eruptii.
Citeste si: Varicela: cauze, semne si tratamente
Scopul acestui material redactional este de a informa parintii. Credem ca un parinte bine informat poate lua mai responsabil decizii privind educatia copilului sau. Informatiile transmise de intervievat reprezinta parerea personala a acestuia, nu au valoare de adevar absolut si nu reprezinta pozitia oficiala a Itsy Bitsy.
Emisiune prezentata de SANADOR
Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand mai multe clinici, laboratoare de analize medicale si cel mai mare spital privat multidisciplinar din tara, in care asigura tratament inclusiv pentru situatii de urgenta.
In cadrul Spitalului Sanador, sunt disponibile 14 linii de garda 24/24: Cardiologie, neurologie, Obstetrica-ginecologie, ATI, Neonatologie, pediatrie, chirurgie generala, ortopedie-traumatologie, urologie, computer tomografie, ecografie, radiologie conventionala, laborator, medicina de urgenta