Rosiile

A fost odata ca niciodata, acum trei mii de ani, tocmai in Peru, o leguma pe nume rosie. Rotunda si rumena, rosia noastra se cocea incet incet sub soarele fierbinte al Anzilor.

Maiasii sunt primii care s-au apucat sa cultive aceasta minunata leguma, transformand-o in hrana. De aici, rosia s-a raspandit pe intregul continent, iar in Europa a ajuns abia in secolul al XVII-lea.

De ce este asa minunata aceasta leguma?
In primul rand datorita continutului sau. Are nu mai putin de 90% apa biologica, apa care alcatuieste suportul ideal pentru vitaminele, mineralele si enzimele rosiei. Cea mai importanta vitamina continuta de rosie este vitamina A, care ne ajuta sa avem o vedere mai buna, dar contine si vitamine din complexul B, C, E si K. Contine cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, acestia din urma avand un rol important pentru sistemul digestiv.

Si inca ceva foarte important: rosia contine licopen, un pigment care da culoarea rosie, specifica. Licopenul este un antioxidant mai puternic decat celebra vitamina C, protejand extrem de eficient organismul de o multime de boli. Cel mai bine consuma rosiile crude, in salate pentru ca doar asa vei beneficia din plin de toate proprietatile lor nutritve.

Dar sa-ti spun si ce altceva mai poti face cu o rosie. Ai putea de exemplu sa faci o buburosie.
Cum nu stii ce o buburosie?
O buburuza din rosie, foarte simpatica si jucausa. Ai nevoie de o rosie si doua masline. Taie rosia si maslinele pe jumatate. Daca ai o imagine cu o buburuza iti va fi mai usor sa faci buburosia. Pune-i doi ochisori din maslina si gata buburosia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s