In Romania, parintii asociaza rezultatul educatiei cu disciplina si conformismul

In Romania, parintii constientizeaza importanta educatiei pentru dezvoltarea copilului, dar asociaza produsul educatiei cu disciplina, conformismul si rezultatele scolare, copiii creativi si independenti fiind doriti de mai putin de 1 din 6 respondenti.

Aceasta este una din concluziile sondajului PERCEPTIA PUBLICA PRIVIND EDUCATIA TIMPURIE IN ROMANIA, realizat la comanda asociatiei Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala.

Cercetarea a fost desfasurata de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie la inceputul lunii martie, prin metoda CATI, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1303 persoane cu varste peste 18 ani si are o eroare maxim tolerata de +/-2,8%.

Potrivit studiului, 61% din respondenti mentioneaza spontan educatia ca fiind importanta in dezvoltarea copilului, comparativ cu cel putin alte 13 nevoi cheie, in afara celor de baza: hrana, sanatate si afectiunea parintilor.

Cu toate acestea, Romania inregistreaza un deficit major in ceea ce priveste cunoasterea conceptului de Educatie Timpurie, necunoscut de doua treimi dintre respondenti, proportie valabila chiar si in randul parintilor de copii cu varsta prescolara.

Mai mult, asteptarile de rol privind educatia copilului arata diferente majore intre diversele categorii sociale si ridica serios problematica modularii asteptarilor parentale prin reperele sistemului educational romanesc.

Astfel, produsul educatiei din perspectiva parintilor trebuie sa fie respectul, decenta, disciplina si rezultatele scolare bune, ceea ce probeaza mai degraba un tip de conformism social si mai putin unul creativ independent, mentionat de mai putin de 1 din 6 respondenti, concluzia fiind ca un copil creativ si independent este mai degraba indezirabil, in timp ce unul respectuos, conformist si cu rezultate bune este preferabil, potrivit Centrului Step by Step.

Pe de alta parte, doar 1 din 3 participanti la sondaj apreciaza oferta de crese ca fiind suficienta, iar 1 din 5 mentioneaza faptul ca nu exista astfel de servicii de educatie timpurie in localitate.

In cazul gradinitelor, oferta este semnificativ mai buna, 58% dintre respondentii care stiu despre acest tip de servicii considera numarul gradinitelor ca fiind suficient. Surprinzator, oferta este perceputa ca semnificativ mai buna (74% fata de 46%) in mediul rural fata de cel urban.

In ceea ce priveste decizia de alegere a cresei sau gradinitei, principalele criterii mentionate pentru selectie sunt apropierea fata de casa, calificarea personalului, dotarea si calitatea spatiilor, dar si existenta autorizatiilor.

Sondajul arata ca inainte de suspendare si la doar trei luni de la intrarea legii in vigoare, posibilitatea ca angajatorul sa deconteze cheltuielile de educatie timpurie in limita a 1500 lei pe luna era cunoscuta de 25% dintre parintii de copii sub 18 ani sau potentialii parinti, ponderea find semnificativ mai mare in randul celor cu studii superioare si din mediul urban.

Carmen Lica, directorul executiv al Centrului Step by Step, considera ca dialogul public despre educatie timpurie trebuie sa se concentreze asupra importantei si beneficiilor investitiei in aceasta varsta.

“Sondajul arata ca accentul trebuie mutat din paradigma securizarii in cea a dezvoltarii in care introducem in egala masura invatarea, sanatatea, ingrijirea si nutritia. Politicile publice trebuie sa sustina dezvoltarea de servicii de educatie timpurie de calitate prin calificarea personalului, standardizarea dotarilor spatiilor si autorizarea lor astfel incat procesul de educatie sa se desfasoare in conditii de siguranta”, sustine Carmen Lica.

Sondajul PERCEPTIA PUBLICA PRIVIND EDUCATIA TIMPURIE IN ROMANIA se inscrie in misiunea Centrului Step by Step de documentare si promovare a educatiei timpurii in Romania si a fost realizat in debutul campaniei “Educatia timpurie este iubire – educatietimpurie.net”, urmand a fi integrat in campania europeana de advocacy “First Years, First Priority”.

Sondajul este disponibil aici.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s