Fiecare parinte are o influenta unica si fundamentala in viata copilului sau. Prima persoana care ii spune bun venit pe lume bebelusului si care ii ofera sentimentul de protectie si iubire este, fara doar si poate, mama. Legatura dintre o mama si copilul ei este una extrem de puternica, insa specialistii sustin ca la fel de importanta pentru cei mici este prezenta tatalui in viata lor, inca din primele zile de viata.
Chiar daca nimeni nu poate contesta rolul fundamental si unic pe care mama il are in viata copilului sau, tatal este cel care ii insufla celui mic valori pe care acesta nu le-ar putea asimila de la nicio alta persoana. Mai mult decat atat, psihologii sustin ca tatal are un rol esential in dezvoltarea psihologica si afectiva a bebelusului, conturandu-i personalitatea. Tatal este cel care ar trebui sa puna bazele unei educatii morale solide, iar absenta figurii paternale din viata copilului poate duce la inadaptare sociala.
Din motivele mai sus enumerate, si nu numai, ii incurajam pe tatici sa isi ia concediu pentru cresterea copilului. Concediul paternal este acordat tocmai pentru a oferi tatalui ocazia de a participa la ingrijirea nou-nascutului si de a-si pune amprenta asupra formarii personalitatii lui.
Din pacate, insa, nu foarte multi tati decid sa beneficieze de acest drept si sa isi ia concediu pentru ingrijirea bebelusului, din diverse motive: fie sunt ferm convinsi ca nu le permite angajatorul, desi este un drept legal, fie considera ca nu se pricep sa aiba grija de bebelusi.
Ei bine, legea nr. 210/1999 privind concediul paternal spune ca oricare dintre parinti poate solicita concediul pentru cresterea copilului, angajatorul neavand dreptul de a-l refuza. Tatal poate beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere copil de la data nasterii copilului daca depune cererea in termen de 60 de zile de la data nasterii copilului.
Actele de care ai nevoie pentru solicitarea concediului de crestere copil
Parintele care vrea sa beneficieze de concediu pentru cresterea copilului, trebuie sa depuna o cerere, conform OUG nr. 111/2010, insotita de urmatoarele acte:
- copie dupa actul de identitate al solicitantului;
- certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul sau, dupa caz, livretul de familie certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
- actele doveditoare privind caliatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul pentru care solicta dreptul, dupa caz;
- actele doveditoare care sa ateste veniturile obtinute in ultimele 12 luni inainte de data nasterii copilului;
- dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
- orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
Despre rolul fundamental pe care un tata il are in viata copilului sau si despre concediul paternal, au vorbit si Nadia Tataru, co-fondator si director Itsy Bitsy FM, si Alex Zamfir, blogger la Cel Mai Bun Tata si realizatorul emisiunii Tati in dialog, intr-un reportaj acordat Ruxandrei Luca pentru emisiunea „Prietenii de la 11”, pe care il poti urmari mai jos:
Foto: Background photo created by v.ivash – www.freepik.com