Venirea pe lume a unui copil ia prin surprindere ambii parinti cu emotiile puternice si adesea contrare pe care ajung sa le traiasca in noua formula, de la fericire deplina la teama uneori coplesitoare. Pe de o parte, ne dam seama de imensa responsabilitate pe care o avem in calitate de parinti, dar in acelasi timp ne indoim ca avem toate calitatile necesare acestui nou rol.
E important sa ne dam seama ca mamele si tatii sunt in egala masura importanti pentru copil si ca fiecare parinte are o influenta unica si fundamentala in viata copilului sau. Prin urmare, implicarea ambilor parinti in ingrijirea si cresterea copilului are efecte benefice asupra dezvoltarii copilului.
Exista, insa, in continuare, asteptarea sociala ca mamele sa se ocupe aproape exclusiv de cresterea si ingrijirea copilului, aceasta fiind „meseria” lor. Influentate de aceasta asteptare sociala, multe femei cred ca a fi o „mama buna” inseamna sa le faca ele pe toate, lasand prea putin loc tatilor. In felul acesta, multi tati ajung sa-si indeplineasca rolul de pe margine, pasiv, implicandu-se foarte putin in cresterea propriilor copii.
De asemenea, preluand atat de multe responsabilitati in cresterea copiilor si concentrandu-se exclusiv asupra nevoilor pe care acestia le au in primii ani de viata, mamele isi ignora propriile nevoi, iar multe dintre ele ajung sa sufere de depresie postpartum, pe care o pot depasi doar cu ajutor si sustinere.
Tatal copilului este persoana care joaca cel mai important rol in prevenirea acestor dificultati, deoarece el poate indeplini principalele nevoi pe care orice femeie le are odata devenita mama: nevoia de a se simti iubita si acceptata ca femeie, cu toate transformarile date de sarcina, nevoia de afectiune, atentie, grija si sprijin in treburile casei, precum si nevoia de a imparti echitabil responsabilitatile practice din ingrijirea copilului.
O multime de studii si cercetari vin sa incurajeze si sa sprijine implicarea tatilor in viata copiilor, atragand atentia asupra efectelor benefice pe care prezenta lor activa o au asupra dezvoltarii si calitatii vietii copiilor.
Tatii chiar se pricep sa fie tati extraordinar de buni pentru copiii lor. Stiu sa se joace si sa rada cu pofta, stiu sa se strambe adorabil, stiu sa imbratiseze puternic si bland in acelasi timp, stiu sa mangaie iubitor. Iar toate acestea conteaza enorm pentru fericirea copilului si pentru sanatatea emotionala a intregii familii.
Despre rolul jucat de tata in viata copilului se va discuta la intalnirea online gratuita din 27 octombrie, de la ora 21:00, dedicata mamelor si femeilor insarcinate. Evenimentul este organizat in cadrul proiectului Femei care inspira si ii va avea ca invitati pe psihoterapeutul Bogdan Ion, dar si pe Cristina Balan, Nicole Cherry si Sofia Frunza, care vor impartasi din experientele si temerile lor legate de implicarea tatalui in cresterea copilului.
Detalii despre eveniment se gasesc aici.