Rolul alimentelor imbogatite in diversificarea alimentatiei la bebelusi

Daca pana la varsta de 6 luni macro si micronutrientii esentiali in alimentatia bebelusului erau asigurati exclusiv prin alaptare la san sau prin formule de lapte, dupa aceasta varsta lucrurile devin mai complicate si, inevitabil, apar o multime de intrebari legate de nutritia sa.

Avand in vedere ca in zilele de azi posibilitatea de a publica si accesa informatii este la indemana oricui, este recomandat, mai ales cand vine vorba de un subiect atat de sensibil cum este nutritia copilului, sa va consultati cu un specialist.

Noi am stat de vorba cu dna. Dr Irina Costache, medic pediatru si blogger, pe marginea unui subiect (poate) stresant pentru mame, dar esential pentru dezvoltarea bebelusilor: importanta nutrientilor esentiali si cum putem sa-i asiguram prin alimentatie. Iata ce am aflat:

Cand si cum ar trebui sa incepem diversificarea alimentatiei?

Potrivit ultimelor recomandari OMS*, diversificarea alimentatiei bebelusului nu trebuie sa inceapa mai devreme de 6 luni. Insa, la recomandarea medicului, aceasta poate sa inceapa mai devreme sau mai tarziu, de la caz la caz.

Noile alimente** se vor introduce progresiv, nu mai mult de un aliment nou pe zi, pastrandu-se un interval de 3-4 zile intre ele, pentru a se observa daca sugarul il tolereaza bine. La inceput este recomandat sa oferi legume, apoi fructe si cereale. Aceasta practica este folosita pentru a nu obisnui copilul de la primele experiente culinare cu gustul dulce, crescand sansele de acceptare a legumelor pe termen scurt si lung.

La inceputul diversificarii trebuie evitate alimentele solide cu care bebelusul s-ar putea ineca, specialistii recomandand mai degraba legumele, fructele si cerealele pregatite sub forma de piure, nicidecum felii sau bucati.

Cu trecerea timpului, se va face tranzitia si catre alte alte grupe alimentare cum ar fi carnea (de pui, curcan sau vita, fiarta, pasata si asezonata cu un strop de ulei de masline), oul si alte produse lactate. In principiu vei dori sa ii faci cunostinta celui mic cu toate grupele alimentare si cu cat mai multe alimente.

Insa corpul uman are nevoie si de cel putin 30 de vitamine si minerale pe care el nu le poate fabrica in cantitati suficiente. Asadar, acestea trebuie obtinute din alimentatie. In cazul unui sugar de 6 luni si pana la varsta de 3 ani, lucrurile sunt mai complicate avand in vedere dimensiunea mica a stomacului acestuia, necesarul mai mare de micronutrienti esentiali pe kg corp comparativ cu un adult si faptul ca dieta lui, in aceasta perioada, este limitata si multi micronutrienti esentiali nu se regasesc in toate alimentele. Iar, daca se regasesc, pot fi in cantitati mici sau cu o rata de absorbtie scazuta, in organism.

Insa, spre deosebire de acum 50 de ani, datorita progresului stiintific, exista solutii la indemana. Una din ele se gaseste in alimentele imbogatite, care au rolul de a preveni instalarea carentelor si bolilor cauzate de acestea (anemie, rahitism) intr-un mod natural, in cadrul mesei.

Ce sunt alimentele imbogatite si ce beneficii aduc in alimentatia sugarului si copilului de varsta mica

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, fortifierea este procesul prin care un nutrient este adaugat intr-un aliment care niciodata nu a continut acel nutrient.

Alimentele pot fi imbogatite cu vitamine, minerale sau acizi grasi esentiali. Un exemplu potrivit este adaugarea vitaminei D in sucul de portocale sau in lapte. Insa cele mai intalnite alimente imbogatite concepute pentru bebelusi sunt cerealele pentru sugari, recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de Societatea Europeana de Pediatrie, Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie (ESPGHAN), cat si de Societatea Romana de Pediatrie.

Nu toti micronutrientii ridica aceleasi probleme de “aprovizionare”. Fie cantitatea necesara pe kg corp nu este atat de mare, fie acestia se gasesc cu preponderenta in mai multe alimente si astfel necesarul este acoperit mai usor. Insa sunt si micronutrienti care ridica probleme:

– Fierul – necesarul per kg corp este de 5 ori mai mare decat la un adult;
– Iodul – de 4.8 ori mai mare per kg corp;
– Vitamina B1 – de 2 ori mai mare.

Studiile*** arata ca anemia feripriva cauzata de carenta de fier din organism este cel mai des intalnita. La nivel global 4 din 10 copiii prescolari sufera de anemie feripriva, iar in Romania, la copiii cu varsta intre 6 si 12 luni, procentul indicat de cel mai recent studiu este de 48%. Este, totusi, in scadere, avand in vedere ca in 2004 procentul era de 59%. Concluzia este una simpla: este o provocare sa se asigure necesarul de fier al unui sugar numai prin alaptare si alimente complementare traditionale.

Asadar, pentru copilul mai mic de 3 ani se recomanda administrarea de alimente imbogatite cu fier sau suplimentarea medicamentoasa, la recomandarea medicului. In multe tari vest europene cerealele fortifiate sunt folosite la scara larga pentru a combate anemia.

Cerealele imbogatite: ce sunt, ce beneficii au si de cand le introducem in alimentatia sugarului

Cerealele speciale pentru sugari se gasesc sub forma de faina, se prepara usor cu apa sau lapte si sunt disponibile intr-o varietate mare, in ceea ce priveste mixul de cereale sau combinatia cu alte ingrediente precum fructe, legume, miere, cacao etc. Pot fi combinate cu alte alimente (lactate, legume, fructe sau carne) pentru a asigura echilibrul complet de macro si micronutrienti de care sugarii au nevoie.

Cerealele imbogatite contribuie si la intarirea sistemului imunitar, inca fragil intre 6 luni si 3 ani, datorita mineralelor si vitaminelor prezente in compozitia lor – cum ar fi Zincul si Vitamina C. De asemenea, sunt o sursa de energie de lunga durata, care se elibereaza lent, pe masura nevoilor organismului. Iar un copil dornic sa descopere lumea consuma multa energie.

Vom reveni cu mai multe informatii in urmatorul interviu alaturi de dna. Dr. Irina Costache.

* https://www.who.int/nutrition/topics/complementary_feeding/en/
** http://www.unicef.ro/wp-content/uploads/ghid-nutritie-integral.pdf – pag. 51
*** IOMC & UNICEF – EVALUAREA EFICIENTEI INTERVENTIILOR
INCLUSE IN PROGRAMELE NATIONALE PRIVIND NUTRITIA COPIILOR SUB 2 ANI 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s