Reticenta la schimbari – tips & tricks

Uneori, in familie se intampla schimbari majore, pe care micutul tau le poate intelege intr-o masura mai mare sau mai mica. Ce faci cand te poticnesti de reticenta la schimbari?

De curand, se poate sa fi observat la copilul tau comportamente diferite fata de cum este el de obicei. Poate ca a devenit mai plangacios, mai iritabil, mai fricos sau chiar agresiv. Poate refuza sa manance sau sa faca ce il rogi.

Stai o clipa si gandeste-te care sunt evenimentele prin care el si familia ta a trecut in ultimul timp. Daca poti asocia noul sau comportament sau emotiile sale cu aceste evenimente, atunci este posibil ca micutul tau sa se confrunte cu reticenta la schimbari!

Aceste schimbari pot fi mai subtile (sau fac parte din ciclul normal de dezvoltare), precum intrarea intr-o alta etapa a vietii, inceperea gradinitei sau a scolii, crearea sau pierderea unor prietenii sau mutarea intr-o noua locuinta.

Pe de alta parte, putem vorbi si de schimbari majore in viata unui copil, precum nasterea unui nou frate, divortul parintilor, pierderea unei persoane apropiate sau a jobului parintilor si deci a sigurantei financiare.

De cand sunt mici, copiilor le plac lucrurile pe care se pot baza, au nevoie de structura si de rutina, isi doresc ore fixe de masa, de somn si au asteptari pentru a se simti in siguranta si iubiti. Ce poti face sa iti ajuti copilul atunci cand acestea sunt incalcate ca sa treaca mai usor peste aceste obstacole din viata voastra de familie?

  • Discuta cu el despre aceste schimbari – vorbeste cu el despre cum va afecteaza pe fiecare, ce se va intampla mai departe si cum va fi viata voastra de acum inainte. Incearca sa fii cat mai sincer(a) astfel incat sa nu ii creezi asteptari false. Frica de necunoscut este cea mai mare asa ca incearca sa ii oferi toate informatiile de care dispui (de exemplu, daca este vorba de mutare poti sa ii povestesti despre loc, cum l-ati gasit, ce poate face acolo, care sunt avantajele pentru fiecare, cum va fi noua gradinita/scoala, etc.)
  • Asculta-i sentimentele si valideaza-le – incearca sa ii normalizezi aceasta experienta, pentru ca este normal sa se simta frustrat, speriat, etc. Expune-i propriile tale sentimente legate de acest lucru si cum reusesti sa le cuceresti. Incurajeaza-l sa le exprime in orice forma ar fi – verbal, comportamental, prin desene sau in scris. Intreaba-l despre ce anume se teme si cautati impreuna solutii pentru aceste temeri
  • Implica-l, pe cat posibil, in deciziile pe care urmeaza sa le iei (de exemplu, daca este vorba de nasterea unui nou copil ii poti spune ca te va putea ajuta cu hranitul, schimbatul sau vegheatul bebelusului; il poti ruga sa te ajute in alegerea noului patut sau a jucariilor)
  • Subliniaza-i lucrurile care nu se vor schimba – aminteste-i, de exemplu daca divortezi, ca dragostea voastra va ramane neschimbata si ca va avea intotdeauna doi parinti, chiar daca nu vor mai locui in aceeasi casa
  • Pastreaza si implementeaza in continuare vechile reguli si asteptari – pentru el, totul este suficient de confuz incat nu are nevoie si de alte neclaritati. Desi este usor sa cazi in capcana de a crede ca trece prin suficiente si ca poti sa devii mai permisiv(a) sau sa mai indoi regulile, mentinerea constantei este importanta. Incearca de asemenea sa-ti tii promisiunile fata de el
  • Ajuta-l sa gaseasca pozitivul din schimbare – este usor si ca adult sa vezi doar partea negativa a lucrurilor. Daca va este dificil in acest moment sa gasiti partea buna, puteti cauta exemple din trecut in care schimbarile prin care ati trecut au avut in final efecte benefice
  • Poti preveni reticenta la schimbari prin incurajarea din timp a unei atitudini pozitive fata de schimbare – este mai usor sa fii proactiv decat sa repari. Una dintre aceste metode este descurajarea gandirii catastrofice. Poti observa tipare atunci cand foloseste cuvinte precum „niciodata”, „intotdeauna”, „nimeni” sau „toti”. De exemplu, daca iti spune ca „nimeni nu vrea sa se joace cu mine” il poti ajuta sa vada lucrurile in balanta, sa isi aminteasca cand altcineva a vrut sa se joace cu el sau ce poate face pentru ca cineva sa vrea acest lucru. Este important in astfel de cazuri sa mergi cat mai mult pe pozitiv – daca el spune ce zi proasta a avut, poti in loc sa ii spui ca iti pare rau sa il intrebi mai bine de momentele bune pe care le-a avut si sa le valorifici

Ce este insa poate cel mai important factor in cum va reactiona micutul tau este propria ta viziune asupra schimbarii. Cat este mic, tu esti modelul sau. Uneori, oricat de bine incerci sa iti ascunzi sentimentele si nelinistile, acesta tot va simti ca ceva este in regula si anxietatea copilului va creste.

Asa ca, pentru a putea sa il ajuti este important mai intai sa te ajuti pe tine insuti/insati!

Au fost momente in care copilul tau nu a stiut cum sa reactioneze la o schimbare? Cum ai trecut peste aceasta etapa?

Autor articol: Mihaela Balan – Psihoterapeut de familie sub supervizare – mihaela.balan9@gmail.com


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s