Patriarhul Daniel saluta faptul ca religia este prezenta in scoala si exprima recunostinta Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) „pentru lucrarea misionara a profesorilor de religie”, spunand ca este o lucrare care nu poate fi evaluata acum, intrucat este o investitie „pe termen mediu, lung si vesnic”.
„Ora de religie nu este umplere a timpului, ci sfintire a timpului, este apostolat sfant. Ea promoveaza o vedere a sensurilor profunde ale realitatii vietii si lumii si pregateste nu numai cetateni pentru patria pamanteasca, ci si cetateni ai Raiului, ai patriei ceresti. Nu exista investitie mai mare decat transmiterea credintei ca valoare vesnica. Credinta este si cea mai mare zestre pe care parintii o pot transmite copiilor, pentru ca ea ii ajuta pe tineri sa faca deosebire intre valori efemere si valori eterne, intre iubire de moment si iubire vesnica”, se arata in mesajul Pariarhului Daniel, adresat elevilor, parintilor si profesorilor, la inceputul anului scolar 2010-2011.
BOR „roaga Milostivul Dumnezeu, Izvorul Intelepciunii si al Adevarului, sa binecuvanteze pe toti elevii, profesorii si parintii, pentru a dobandi bucuria cresterii spirituale a copiilor si tinerilor prin asimilarea de noi cunostinte necesare in viata si prin cultivarea valorilor constante ca: respectul semenului si prietenia, libertatea si responsabilitatea, harnicia si darnicia, demnitatea si solidaritatea”.
„La inceputul fiecarui an scolar Mantuitorul Iisus Hristos ne dezvaluie prin Parabola Semanatorului ca in samanta pe care o seamana si in pamantul in care se seamana exista o putere: «pamantul rodeste de la sine: mai intai pai, apoi spic, apoi grau deplin in spic» (Marcu 4, 26-28). La fel exista o putere in adancurile sufletului omului care se lumineaza si creste prin samanta cuvantului lui Dumnezeu. Dascalii din scoli sunt chemati sa modeleze, sa cultive sufletul elevului, pentru a creste intelectual si spiritual”, se mai arata in mesaj.