Relatia dintre mama si fiica este extrem de profunda si poate fi cea mai frumoasa prietenie. Ce se intampla in momentul in care fiica devine, la randul ei, mama?
Cand apare bebelusul
Dupa 9 luni de simbioza cu mama sa, bebelusul e gata sa cunoasca si ceilalti membri ai familiei, iar totul se va schimba. Schimbarea e greu de inteles si constientizat pana cand in viata noastra apare un copil care ne va insoti cu bucurii, griji, temeri, anxietati, surprize si cate altele.
Relatiile din intregul sistem familial se modifica la sosirea unui nou membru, sistemele de protectie fiind scurtcircuitate pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp.
Este un moment ideal ca ranile sufletesti, traumele nerezolvate sa iasa la iveala, sa-si faca loc, sa deranjeze si sa ofere o oportunitate de a le rezolva.
Rolurile noi ii determina pe membrii familiei sa se raporteze diferit unii la altii si pot incepe sa vada si sa accepte parti ale lor pe care nu le-au constientizat.
Relatia dintre mama si fiica
Relatia dintre mama si fiica e pusa deseori la incercare de-a lungul vietii, indiferent de sistemul familial din care vine, si capata noi valente in momentul in care fiica devine, la randul ei, mama si mama devine bunica. E nevoie de timp pentru aceasta trecere, pentru ca pana la urma niciun prag nu poate fi depasit fara ajustari, adaptari conform noilor cerinte si nevoi.
Nasterea unui copil poate fi momentul in care ies la iveala aspecte nerezolvate si e o ocazie buna ca mamele si fiicele lor sa se confrunte cu ele.
Ideile despre cum se ingrijeste un bebelus pot fi diferite, bunica avand experienta cresterii unuia sau mai multi copii de partea ei, insa proaspata mamica poate privi noul rol cu ochi de incepator, curiosi, interesati de noutati si poate fi preocupata de o noua abordare a ingrijirii celui mic. Legatura dintre ele este unica si, indiferent de cum era inainte de venirea pe lume a noului membru al familiei, ea se schimba. Atasamentul proaspetei mamici fata de mama ei este oglindit intr-o anumita masura in relatia ei cu propriul copil si ii ofera prilejul de a creste, de a se dezvolta si de a ajunge intr-o noua etapa de relationare cu proaspata bunica.
Unele relatii mama si fiica sunt mai apropiate din start si noul rol al fiicei nu face decat sa intareasca ceva deja existent. Alte relatii sunt mai distante, dar incep sa capete o noua forma cand apare un bebelus.
Rolul de mama vine nu numai cu efort fizic de satisfacere a nevoilor copilului, ci si cu un efort psihic major, care de multe ori faciliteaza aparitia depresiei, caderilor, anxietatilor puternice. Cand relatia cu mama e dificila si dupa intrarea in noile roluri, apar intrebari legate de propria capacitate de a creste bebelusul si uneori e posibil sa scada si increderea in abilitatile pe care proaspata mama le are. In acest moment, comunicarea deschisa e un element cheie care nu trebuie sa lipseasca, insa cand nu mai e suficienta e bine sa ne indreptam atentia si spre consilieri psihologici sau terapeuti.
Cand ne dorim copii fericiti, deschisi, cu relatii sociale diverse, e bine sa facem tot ce tine de noi ca sa le oferim un model coerent, adecvat, si sa ne asiguram ca si relatiile noastre cu cei din jur sunt un exemplu bun pentru ei.
Cum arata relatia dintre tine si mama ta? Cum aveti grija impreuna de copil, respectiv nepot?
Andra Costin (Buzila) va fi prezenta si la noua editie a conferintei „Fii Bine cu Tine!”, din 7 decembrie, unde vei avea ocazia sa descoperi mai multe despre sentimentele din relatia parinte-copil. Afla programul si speakerii de la eveniment aici.
Autor articol: Andra Costin (Buzila), consilier psihologic