Reguli de vacanta

Pentru a avea o vacanta reusita impreuna cu familia, trebuie ca inainte de a pleca in vacanta, sa avem stabilite cateva reguli.
Care sunt aceste reguli? Aflam mai multe lucruri pe aceasta tema de la psihologul Cristina Negut.

Interviu realizat cu psihologul Cristina Negut, in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti”
realizata de Adriana Titieni

A: Este bine sa plecam in vacanta avand cateva reguli. Eu am plecat cu copiii in vacanta de cand erau foarte mici.

I: Si eu am plecat cu pampersii in portbagaj si cu tarcuri pentru copii.

A: Vacantele pot fi insa nereusite daca nu respecti anumite reguli…

I: In vacanta trebuie sa nu mai avem agenda atat de bine pusa la punct si sa profitam de timpul liber, pentru a sta cat mai mult impreuna cu familia. Pentru ca merita sa avem o vacanta reusita, trebuie sa ne gandim la ceea ce vrem sa dobandim la sfarsitul vacantei. Eu asa vad lucrurile: sunt trei luni de vacanta pentru o relatie cu copiii tai, relatie pe care o poti construi cu frumusetea si toata daruirea ta. Este un moment prielnic pentru a te apropria de copii, de aceea cred ca trebuie sa avem cateva reguli.
Prima regula este sa privim „partea plina a paharului”, in fiecare zi a vacantei si sa cautam sa ne bucuram. Le propun celor care nu pot face acest lucru sa caute cu indarjire, constient, lucrurile pentru care sa se bucure. Sa vedem cum va fi vacanta in care imi propun sa ma gandesc la partea plina a paharului. In vacanta trebuie sa ne gandim doar la lucruri pozitive, la lucruri frumoase. Sa incercam sa nu ne enervam pentru micile probleme care apar de-a lungul vacantei.
A doua regula ar fi ca in vacanta sa ne propunem sa invatam ceva nou: o limba de conversatie sau noi retete de gatit. De exemplu, eu as vrea sa o las pe fetita mea sa ma invete ceva ce crede ea ca face bine. Mi-ar placea sa petrecem atata timp impreuna, incat sa fie si ea mandra ca a invatat-o pe mama sa faca ceva. Trebuie sa facem apel la rabdarea noastra si sa acceptam sa invatam ceva nou de la copii. As propune parintilor sa se joace cu copiii, chiar daca sunt mai mari. Sa se joace cu ei acele jocuri pe care le jucau in copilaria lor, la varsta de 7, 8 sau 10 ani.

A: Noua ne place sa inventam retete noi de gatit sau jocuri noi.

I: Sa nu uitam ca in vacanta trebuie sa ne bucuram, sa gandim pozitiv, sa avem rabdare si sa descoperim lucruri noi.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s