Ministerul Educatiei aloca peste 250 mil. euro pentru investitii in infrastructura scolara

Rectificarea bugetara aprobata de Guvern prevede suplimentarea cu 551,4 milioane de lei a bugetului Ministerului Educatiei si Cercetarii

Executivul a aprobat in sedinta de astazi, 14 august, Ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara, in urma careia Ministerului Educatiei si Cercetarii i-a fost alocata suma de 551,4 milioane de lei. Banii sunt destinati, cu prioritate, achizitiei de echipamente electronice pentru elevi si cadre didactice, in vederea participarii la activitati de e-learning, precum si pentru lucrari de executie si proiectare a 59 de gradinite.

In ceea ce priveste invatamantul universitar, s-a decis majorarea cheltuielilor din venituri proprii cu suma de 370,50 de milioane de lei, asigurata prin majorarea veniturilor cu suma de 229,72 de milioane de lei, respectiv reglementarea utilizarii disponibilitatilor din anii anteriori, in limita sumei de 140,78 de milioane de lei.

Rectificarea bugetara pozitiva pentru Educatie este o masura esentiala de sprijin in perspectiva reluarii activitatii scolare/universitare in aceasta toamna, in conditii de acces egal si siguranta sanitara pentru toti elevii, studentii si profesorii, avand in vedere contextul pandemic provocat de virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, a fost aprobata suma de 200 de milioane de lei, credite de angajament, pentru Programul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare – perioada 2015-2020 (PNDCDI III).

Guvernul a mai stabilit ca aplicarea devansata a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de indrumare şi control din invaţamant, potrivit prevederilor art. 38 alin. (41) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, va intra in vigoare de la 1 septembrie 2021.

Majorarea era prevazuta in Legea salarizarii pentru anul 2022, dar a fost devansata si majorarile au fost acordate mai devreme, ceea ce inseamna ca de la 1 ianuarie 2020 salariile pentru profesori au crescut cu 8% (prima transa). Practic, majorarea de 16% (transele a doua si a treia), care semnifica atingerea nivelului majorarilor prevazute pentru anul 2022 si care a fost mutata pentru 1 septembrie 2020 (devansata, deci, cu doi ani), este acum prevazuta pentru 1 septembrie 2021. Mai exact, se mentine un grafic de acordare a majorarilor stabilite initial pentru anul 2022, mai devreme cu un an fata de ceea ce s-a decis in Parlament.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s