Recomandari pentru copiii cu diaree

Cum iti poti ajuta copilasul, daca acesta sufera de diaree? Ce este bine sa ii dai sa manance si ce este de preferat sa eviti? Iata aici recomandarile noastre.

Diareea acuta se recunoaste prin scaunele frecvente, lichide, abundente.
Numarul scaunelor depaseste 3 pe zi si poate varia de la 4-5 pana la 20 scaune/zi.

La copil, si mai ales la sugar, diareea este un simptom frecvent intalnit, a carui aparenta banalitate poate ascunde un risc evolutiv grav:

– pe termen scurt poate provoca deshidratarea – in cazul diareei acute.
– pe termen mediu sau lung afecteaza echilibrul nutritional – in cazul diareei cronice.

Cauzele diareei acute:
I. Infectii enterale cauzate de bacterii, virusuri, paraziti (giardia lamblia).
II. Alergii alimentare: alergia la proteinele din laptele de vaca. Pentru mai multe informatii, citeste articolul: Alergia la proteinele din laptele de vaca- APLV

OBIECTIVELE TRATAMENTULUI:
– corectarea deshidratarii si mentinerea unei stari de hidratare optima.
– asigurarea unui aport nutritional normal printr-o realimentare adecvata inca din prima zi de boala.

Aportul de lichide se va face in functie de gradul de deshidratare. De exemplu, pentru un sugar eutrofic de 10 Kg, cantitatea de lichide pe care trebuie sa o primeasca ar fi de 5oo ml la 5 ore sau 100 ml pe ora.

Pentru sugarul alimentat natural nu se opreste alimentatia naturala.
Pentru sugarul alimentat artificial, in formele usoare si medii ale bolii se administreaza formula de lapte pe care sugarul o primea anterior imbolnavirii, dar introdusa treptat, initial in dilutie ¼ (in prima zi), a-2a zi ½, a-3 a zi ¾, a 4-a zi integral. Dilutia se poate realiza cu:

– supa de morcovi la care se adauga 5% zahar pentru bebelusi.
– mucilagiu de orez cu 5% zahar – pentru copii mai mari.

Cum se prepara supa de morcovi:

Se fierb 500g morcovi la 1 litru de apa, adaugandu-se treptat apa ca sa ramana mereu 1 litru. Se adauga o jumatate de lingurita de sare (2,5 g) si 5% zahar sau glucoza (1 lingurita la 1 litru). Dupa ce morcovul e fiert, se mixeaza. Apoi supa se raceste brusc in baie de apa.

Alimentatia adecvata pentru copilul bolnav de diaree

In cazul sugarului cu alimentatie mixta sau a copilului mic, se introduc treptat alimente dietetice: supa de morcovi, orez pasat, carne fiarta de vita sau pui, mar, banana, laptele integral fiind ultimul aliment introdus.

Orezul pasat se poate combina cu branza de vaci sau cu mar copt.

De asmenea, iaurturile cu probiotice (iaurturi ce contin microorganisme vii de tipul Lactobacillus acidofilus sau Bifidobacterium bifidum care favorizeaza dezvoltarea florei benefice a colonului) pot fi eficiente in diareea virala.

Consultant nutritionist Ioana Mergeani, vicepresedinte al Asociatiei nutritionistilor si dieteticienilor din Romania – ROADN

sursa foto: freedigitalphotos.net


2 comentarii la „Recomandari pentru copiii cu diaree”

  1. Ne confruntăm cu o problemă după o enterocolită am rămas cu scaune moi de 2 ori pe zi dar sfarimitate nu legate , suntem pe regim lapte fara lavtoza , zmecta ceai menta , eubiotic baby , coprocultura rezultat absenti va multumesc

    1. Si noi am trecut printr-o situatie asemanatoare cu baietelul nostru de un 1 an si 2 luni. Am fost reticenti in folosirea medicamentelor antidiareice, insa, ne-a fost recomandat de un prieten de familie Smectidral. Ne-am inteles destul de bine cu produsul asta pentru ca are un gust bun, deci ne-a fost mai usor sa i-l administram copilului. Aparent, contine si saruri de rehidratare, ceea ce pe noi ne-a convins la momentul respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s