Recomandarea Itsy Bitsy: Expozitia interactiva „Elefanti, cuci, cai si EU”

Recomandarea Itsy Bitsy: Expozitia interactiva „Elefanti, cuci, cai si EU”

Asociatia Da’DeCe invita copiii insotiti de parinti sau profesori, invatatori sau educatori sa ia parte la o aventura culturala care porneste de la obiectele lor preferate: jucariile. Elefanti, cuci, cai si EU, dar si papusi, marionete, cerbi, mingi, masinarii delicate, mici instrumente muzicale si clopotei se prezinta pentru prima data ochilor, manutelor si curiozitatii copiilor, dupa ce au stat ascunse in lumea domnului Iosif Hertea.

Si, pentru ca lumea aceasta devenise prea mare, diversa si interesanta, a fost numita colectie si a fost daruita asociatiei Da’DeCe, pentru ca ea sa fie deschisa si disponibila celor care stiu cel mai bine ce sa faca cu ea.

Expozitia interactiva este realizata dupa ce colectia a fost atent cercetata de o echipa de specialisti in obiecte atat de mici, conservata (adica ingrijita astfel incat toate obiectele sa se pastreze intr-o stare buna). Si, pentru ca obiectele erau fie frumoase, fie pufoase, fie jucause, fie zornaitoare, fie pareau ca acum incep sa vorbeasca, curatorii (oamenii care stiu sa creeze povesti din obiecte si sa le aseze intr-o expozitie astfel incat sa bucure oamenii) au conceput o expozitie special pentru copii dar si pentru adultii care vor sa-si aminteasca de copilarie si de obiectele cele mai dragi de atunci.

Cine e cel care a fost atat de generos incat a daruit obiectele lui atat de dragi? Iosif Hertea, donatorul colectiei, este etnomuzicolog (adica e pasionat de muzica populara, dar aceea ascunsa in sate izolate si cantata cu instrumente autentice), compozitor de muzica de teatru (sa mesteresti si sa amesteci sunetele intr-o maniera proprie e o bucurie pentru el) iar pasiunea pentru jucarii l-a insotit toata viata pentru ca asa face un colectionar, odata Domnul Hertea este colectionarul care toata viata a strans jucarii dintre cele mai diverse: facute de copiii de la tara (manuale deci) sau create in fabrici, cumparate din targuri din toata lumea, din plastic, metal sau lemn, mici, mari, lucioase, pufoase sau pretioase, toate, stranse cu bucuria ca ele vor fi aratate intr-un Muzeu al copilului. Cadrul ideal pe care l-am creat este proiectul pilot Start! Muzeul copilului cofinantat de Administratia Fondului Cultural National.

Iata ce spune Irina Hasnas Hubbard, unul dintre curatori: ”Expozitia se doreste a fi un loc de intalnire pentru copii si familii, in care sa gaseasca jucarii si sa descopere povesti. Vizitatorii sunt invitati sa interactioneze cu piesele din expozitie, sa creeze povesti, sa deseneze, sa confectioneze papusi, sa le joace in scenete de teatru si sa-si caute locul preferat in expozitie, animand-o cu prezenta lor. Ei vor (…) putea la randul lor alcatui colectii de obiecte, selectandu-le si aranjandu-le dupa dorinta, dar si ghidati de texte sau jucarii”. Un alt secret este acela ca expozitia va avea 5 spatii interactive (adica colturi in care copiii se joaca in voie), fiecare dezvaluind cate o poveste si cate un obiect sau o serie de obiecte. 

Iulia Iordan, povestitoare prin excelenta, a adaugat expozitiei un iz de poveste pe care va invitam sa-l descoperiti, sa-l innoiti si sa-l recreati cu ajutorul jucariilor din colectie.

E voie! Si sa atingeti, si sa reinventati, sa cotrobaiti si sa va bucurati! Pentru ca expozitia anunta un nou concept de muzeu in care toate aceste bucurii ale copiilor se vor putea manifesta, totul in Muzeul copilului pe care il vom inventa impreuna cu cei mici, spre deplina folosire si bucurie!

Atelierele si programele de la expozitia interactiva

  1. Jucariile sunt vii, ateliere teatrale sustinute de Daniela Miscov (animator cultural) si Bruno Mastan (actor papusar). Întalnirile cu ei au loc sambata, 10 iunie, intre orele 16.00 si 17.30 si duminica, 25 iunie, intre orele 11.00 si 12.30. Participarea se face fara inscriere si este gratuita.

  2. Stories on the map 11 iunie, orele 10.00-14.00un eveniment initiat de Ambasada Libanului la Bucuresti care se desfasoara in mai multe spatii din Arcub, inclusiv in expozitia ”Elefanti, cuci, cai si EU” unde actorul Bruno Mastan va (re)crea povesti romanesti si orientale cu ajutorul papusilor din expozitie. Participarea se face fara inscriere si este gratuita, iar unele parti din program se desfasoara in limba engleza sau franceza.

***

Expozitia interactiva „Elefanti, cuci, cai si EU” este deschisa la Arcub, Sala Arcelor (parter), str. Lipscani, nr. 84-90, Bucuresti pana in data de 30 iunie 2017.

Program de vizitare:

  • Miercuri-vineri 10.00-15.00
  • Sambata-duminica 10.00-18.00
  • Luni, marti – inchis

Accesul este gratuit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s