Una dintre activitatile noastre preferate de facut in familie este reciclarea creativa. In loc sa arunci sticlele de plastic la ghena de gunoi, transforma-le in obiecte haioase sau chiar utile in casa!
Reciclare creativa pentru sticlele de plastic
Cu siguranta te trezesti cu o multime de sticle de plastic prin casa, de la ape, sucuri etc. In loc sa le arunci, gandeste-te ca deja ai materialul principal pentru a construi un ghiveci de flori sau un suport de creioane. Este nevoie doar de putina imaginatie.
Si, cum stim ca cei mici adora activitatile de bricolaj, hai sa luam acele sticle si sa le dam o noua forma. Eu iti propun trei idei, dar sigur vei gasi si tu multe altele.
Testoase plutitoare
Ai nevoie de:
- sticle de plastic de 2l (verzi si albastre) si capacele lor;
- hartie gumata (se gaseste in magazinele de hobby);
- un marker subtire;
- foarfece;
- nasturi;
- lipici rezistent.
Cum se face:
Taie sticlele de plastic, astfel incat sa ramai doar cu partea de jos a lor.
Pe hartia gumata, traseaza un cerc, folosind un fund al unei sticle. Pe cercul desenat, traseaza si formele capului, picioarelor si coditei testoasei.
Pe forma testoasei, lipeste una din bucatile de plastic. Mai ramane sa desenezi fata testoasei si gata. Iata cum ar trebui sa iasa.
Din capacele sticlelor de plastic, poti face pui de testoasa, ca in imaginea de mai jos.
Mere surpriza
Ai nevoie de:
- sticle de plastic (mereu mi s-a parut ca fundul unei sticle de plastic seamana cu un mar);
- betigase de lemn (se gasesc prin parc – nu trebuie sa fie slefuite);
- material de culoare rosie sau servetele rosii;
- fetru verde;
- panglica;
- un perforator;
- lipici rezistent;
- foarfece;
- o surpriza (bomboane sau un cadou mic);
Cum se face:
Ca in activitatea de mai sus, taie fundurile a doua sticle de plastic.
Foloseste perforatorul pentru a da cate o gaura (sau doua, dar apropiate) in fiecare bucata de plastic obtinuta. Ideea este ca vei uni cele doua bucati de plastic, folosind panglica petrecuta prin gaurile date cu perforatorul. Asa ca, atunci cand pui unul din recipientele de plastic peste celalalt, ai grija ca si gaurile sa se suprapuna. (Este ca si cand ai construi o balama.)
Inveleste „marul”, pe interior, cu materialul rosu sau cu servetele rosii. Pune surpriza inauntru.
Taie betigasele in bucati de 3-4 cm. Foloseste o bucata pe post de codita a marului, lipind-o in partea de sus. Mai ramane sa tai forme de frunze din materialul de fetru verde si sa le lipesti pe bucata de lemn. Gata! Ai obtinut primul mar surpriza.
Ghiveci pentru flori
Ai nevoie de:
- o sticla de plastic si capacul ei;
- vopsea colorata pentru pictura si pensule;
- seminte de plantat (iti recomandam o planta aromata, precum busuiocul sau oregano, dar alege ce vrei);
- pamant de flori.
Cum se face:
De fapt, sunt doua activitati intr-una singura. Pe langa reciclarea creativa, mai este si bucuria de a creste o plantuta.
Taie sticla de plastic la jumatate si foloseste pentru acest proiect doar partea de jos a sticlei. Provoaca-l pe cel mic sa isi puna imaginatia si creativitatea la incercare si lasa-l sa picteze asa cum isi doreste sticla de plastic, astfel incat sa il transforme intr-un ghiveci pe placul lui.
Dupa ce se usuca vopseaua, da 2-3 gauri pe fundul sticlei astfel incat atunci cand auzi pamantul, sa aiba unde sa se scurga apa, apoi umple ghiveciul cu pamant si planteaza semintele sau asaza o planta deja crescuta.
Acum, tot ce mai ramane de facut este sa udati pamantul zilnic si sa asteptati sa creasca plantuta, astfel incat sa aveti un cap inverzit.
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy