In Romania, trei copii mor in fiecare minut din cauza acestei afectiuni, in conditiile in care pneumonia este o boala care poate fi prevenita.
„In Romania, statisticile sunt extrem de ingrijoratoare, aproximativ 28% dintre decesele care apar la copii cu varsta 0-1 an sunt produse de afectiuni ale aparatului respirator. O pondere insemnata dintre sugari si copii sufera un episod de pneumonie, cu toate ca exista modalitati de preventie pe care parintii ar trebui sa le cunoasca. Infectiile pneumococice includ si alte boli la fel de puternice precum meningita, septicemia, otita medie, sinuzita. Pneumoniile au o incidenta de 45 de cazuri/1.000 de sugari/an, incidenta care se reduce odata cu inaintarea in varsta'', a declarat prof. dr. Doina Plesca, vicepresedintele Sectiei de Pneumologie Pediatrica din cadrul Societatii Romane de Pneumologie.
La copiii cu varsta mai mica de 5 ani, pneumonia provoaca moartea mai mult decat orice alta afectiune. In opinia medicilor specialisti, doua sunt anotimpurile in care bacteriile se activeaza si prezinta un risc major de infectare a persoanelor: vara si inceputul toamnei.
Potrivit dr. Plesca, in lunile iulie-septembrie, incidenta infectiilor de orice fel in randul copiilor, in special cu varsta de pana la 5 ani, creste semnificativ. Aflati in colectivitati – in vacanta, in tabara, la mare sau la bunici – micutii sunt cu mult mai predispusi la contaminarea cu diverse bacterii. Una dintre cele mai periculoase este infectia cu pneumococ, preventia in aceasta situatie fiind mai mult decat necesara.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, imunizarea cu un vaccin imbunatatit continuu este singura alternativa de preventie a pneumoniei.
In Romania, bolile pneumococice si, indirect, pneumonia, sunt principala cauza a mortalitatii infantile. In situatia in care copilul nu a fost vaccinat preventiv si se imbolnaveste de pneumonie, tratamentul care se aplica este cel cu antibiotice.
Sursa: Agerpres