Raport Telefonul Copilului: Bullyingul a crescut de 20 de ori

Asociatia Telefonul Copilului raporteaza faptul ca numarul de cazuri de bullying semnalate de baieti la 116 111 a crescut de peste 20 de ori.

Daca in 2014 fusesera anuntate 25 de cazuri, in 2015 au fost semnalate 534. De asemenea, numarul solicitarilor de ajutor, formulate de baieti in general, s-a dublat in perioada analizata, fiind inregistrate peste 1.000 de cazuri.

Pe langa cazurile de abuz de tip bullying, baietii au mai sunat pentru consiliere psihologica atat pentru hartuire, cat si pentru probleme sentimentale, criza de identitate, nevoia de comunicare si relationare cu parintii si relatii de prietenie.

Asociatia Telefonul Copilului atrage atentia asupra faptului ca tot mai multi copii si adolescenti care au apelat 116 111 anul trecut s-au confruntat cu probleme de natura psihologica. Comparativ cu anul 2014, numarul solicitarilor de consiliere psihologica s-a dublat, iar cele mai frecvente stari emotionale, in care copiii au solicitat sprijinul specialistilor nostri, au fost: depresia, amagirea, izolarea, stima scazuta, singuratatea, nefericirea in sanul familiei, frica, panica, stari cu efecte devastatoare asupra sanatatii psihice a copiilor. Este esential sa incurajam copiii sa vorbeasca despre problemele cu care se confrunta. despre maniera in care familia, societatea si tehnologia le influenteaza vietile”, a declarat Catalina Surcel, director executiv, Asociatia Telefonul Copilului

Numarul total de apeluri inregistrate la 116 111 in anul 2015 a fost de peste 100.000. Dintre acestea, aproape o zecime au fost cazuri in care a fost nevoie de interventie si monitorizarea de lunga durata a specialistilor Asociatiei Telefonul Copilului, pentru probleme precum abuzul copilului si violenta in familie.

Pentru consiliere psihologica au fost peste 2.500 de apeluri inregistrate la Telefonul Copilului 116 111, in anul 2015; dublu fata de anul trecut. Jumatate din cazuri au fost raportate de adolescenti, pe situatii de bullying, probleme sentimentale, crize de identitate, excludere si dificultate in relationare.

Raportat la gen, fetele au sesizat anul trecut cele mai multe astfel de situatii (73,66%), cele mai multe cazuri venind din partea adolescentelor.

Solicitarile de consiliere juridica personalizata, primite din partea parintilor, au inregistrat un procentaj de peste 12% si s-au referit la: incredintarea minorului, drepturile copilului si alocatii / prestatii sociale.

Copiii si parintii au solicitat consiliere din partea specialistilor Asociatiei Telefonul Copilului si in mediul online, la adresa de e-mail telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro. Au fost peste 1.000 de solicitari online, pentru consiliere psihologica, dintre care majoritatea au venit din partea tinerilor. Copiii au contactat online Telefonul Copilului referitor la imbunatatirea relatiei cu parintii (ca o particularitate fata de alti ani: gestionarea relatiei cu parinti alcoolici), temeri legate de problemele asociate adolescentei, gânduri legate de planificarea viitorului si intentia de parasire a domiciliului familiei, cazuri de abuz asupra copiilor. Parintii care au trimis e-mailuri au cerut consiliere juridica pentru violenta in familie, incredintarea copilului, respectarea in fapt a dreptului la vizita al copilului pentru parintele care are o astfel de hotarare judecatorească si probleme din mediul scolar.

Cele mai multe cazuri au fost anuntate din mediul urban au fost sesizate din mediul urban. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in judetele: Vrancea, Teleorman, Dolj, Vaslui, Buzau, Constanta, Dambovita, Olt, Bacau, Iasi. Judetele cu cele mai putine situatii inregistrate au fost: Harghita, Salaj, Mehedinti, Covasna, Suceava, Alba, Tulcea, Maramures si Arad.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s