Provocările și oportunitățile adolescenței – cum găsesc încrederea în mine?

Chiar dacă diferențiem perioada de pre-adolescență (10-13 ani) de perioada adolescenței propriu-zise (14-19 ani), rămâne că intersecția acestor două perioade este punctul de cotitură al vieții între copilărie și maturitate. Aceasta este cea mai scurtă perioadă a vieții și totuși perioada de tranziție în care adolescenții se confruntă cu o creștere fizică rapidă, precum și cu o dezvoltare cognitivă și psihologică accelerată. Acest lucru afectează modul în care se simt și în care gândesc, iau decizii și interacționează cu lumea din jurul lor. Iar aceste consecințe pot fi destabilizante.

Libertatea și confuzia în adolescență

Adolescenții cer mai multă libertate, dar sunt dezorientați dacă li se dă. Dacă îi spui copilului tău „tu decizi”, l-ai scos din zona de confort. Adolescenții nu sunt persoane care au doar vârsta de 15 ani; ei au vârsta de 8 ani și, deopotrivă, de 25 de ani în același timp. Ei au nevoie atât de afecțiunea oferită unui copil, cât și de libertatea unui adult.

În adolescență, o perioadă intensă de auto-cucerire și autonomie, problema riscului este mai pronunțată decât la alte vârste ale vieții.

Majoritatea adolescenților au o relație foarte diferită față de asumarea riscurilor decât adulții, care au o viziune statistică și sunt capabili să evalueze consecințele pe termen lung. Mulți adolescenți găsesc un sens numai în evenimentele care se întâmplă pe termen scurt.

Această asumare a riscurilor poate duce la comportamente extreme, cum ar fi, de exemplu, consumul de produse psihoactive; consumul de alcool și canabis se face, în general, ca parte a practicilor festive. Abuzul acestor substanțe poate rezulta în special din două cauze care sunt:

  • căutarea senzațiilor sau rezistența la senzație: o persoană tânără, pentru care efectele alcoolului și/sau canabisului sunt mai puțin puternice decât altele, va fi tentat să crească dozele pentru a obține același rezultat;
  • necesitatea de a fi pe placul colegilor: părerea altora este importantă pentru adolescent, motiv pentru care se poate angaja în anumite comportamente, gândindu-se că aceste comportamente îl vor magnifica.

Rolul adulților în viața adolescenților

Confruntat cu aceste fluctuații emoționale și de dispoziție, adultul trebuie să rămână stabil. De aceea este esenţial ca adulţii din jurul lor, cu atât mai mult părinţii sau tutorii să fie, în acelaşi timp, exemplari şi atenţi la ei.
Valori precum respectul, onestitatea și încrederea în sine sunt niște valori pe care tinerii de astăzi ar dori să le vadă transmise de adulții din jurul lor. Dar foarte puțini adolescenți menționează încrederea în sine printre aceste valori. Dimpotrivă, pare subminată de neliniștile și temerile părinților lor.
Și, în 2024, este și mai important să acordăm atenție dezvoltării adolescenților, deoarece acești adolescenți în 2024 sunt copiii care au trecut deja prin turbulențele perioadei de pandemie.

Cuvintele de mai sus îi aparțin lui Bruno Demaille, care susține, în perioada 15-18 iulie, la Fundația Calea Victoriei, Școala de vară pentru adolescenţi: Cum să-ţi dezvolţi încrederea în tine, în cadrul căreia adolescenții vor avea ocazia să descopere (sau să redescopere) metode simple, dar eficiente pentru a-și dezvolta încrederea în sine, fie:

  • Prin asumarea a cine sunt și a alegerilor pe care le fac în viață;
  • Oferindu-le cheile introspecției care le vor permite să-și asume pe deplin locul în societate;
  • Oferindu-le metode de comunicare și socializare care să le permită să aibă un dialog constructiv cu colegii și prietenii lor sau să-și exprime emoțiile sau sentimentele celor care nu se află în aceeași situație.
Mai multe detalii despre cursurile Fundației Calea Victoriei se găsesc aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s