Protejeaza-ti copilul de hartuirea online

Hartuirea online este un fenomen care, din pacate, afecteaza multi copii. Descopera cum iti poti proteja micutul de strainii de pe Internet si cum poti mentine o comunicare deschisa pe acest subiect.

Se vorbeste foarte mult despre siguranta pe Internet (si pe buna dreptate). Dar, adesea, in discursurile acestea, se pune foarte mult accentul fie pe evitarea virusilor, fie pe datele personale ale utilizatorilor, fie pe faptul ca cei mici intra pe site-uri nepotrivite.

Mi se pare ca exista o arie despre care se vorbeste mai putin, care nu prea apare in „lumina reflectoarelor”: hartuirea online (sau Cyberbullying).

Intr-un material amplu, plin de informatii utile, Ionut Balan, specialist IT si foondatorul site-ului mobzine.ro, ne ofera sfaturi despre cum ne putem feri copiii de Cyberbullies, oamenii care agreseaza prin intermediul internetului.

O.A.: Aveti cateva statistici privitoare la hartuirea online in Romania? (cu surse)

Ionut Balan: Nu am strict pentru Romania. Insa la nivelul europei, de exemplu pe zona de materiale cu continut sexual, exista un studiu ”New report on experiences with sexual content”, unde gasim niste cifre interesante. De exemplu, 23% dintre copiii intre 9-12 ani au gasit pe internet (si in afara lui) material cu continut sexual in ultimul an. Sau ca internetul e la fel de ”nociv” din punctul acesta de vedere ca si TV-ul (14%) sau filme (12%).

Detalii mai relevante si date statistice se pot obtine de aici: http://www.saferinternet.org/news-events

O.A.: Psihologii vorbesc despre modul in care parintele poate fi alaturi de copil in descoperirea internetului, construind o relatie de incredere care il protejeaza pe copil poate mai mult decat programele de control parental de pe calculatoare si dispozitivele mobile. Asadar cum ii ferim mai eficient pe micutii nostri de hartuirea online?

Ionut Balan: Cel mai important lucru este sa fim mereu langa ei cand acceseaza internetul. Sa ii ghidam, sa le explicam ce este si cum il pot folosi. Iar prin masurile adecvate (activarea filtrelor de control parental prin care se permite doar accesul pe anumite locatii, considerate sigure) sa avem certitudinea ca vor avea un mediu prielnic.

De pe sigur.info putem lua un set de 10 reguli pe care orice parinte ar trebui sa le cunoasca.

O.A.: Daca cei mici nu spun nimic, cum isi pot da seama parintii ca ceva nu este in regula cu micutii (ca acestia sunt hartuiti online)? Ce semne sunt?

Ionut Balan: In principiu sunt semnele care apar cand copiii sunt hartuiti/abuzati si in mediul real. Se poarta neobisnuit, au cosmaruri, sunt retrasi fara motiv, au accese de furie, sunt secretosi, nu pot vorbi despre ceea ce fac pe internet, se ascund cand intra online etc.

Parintele trebuie sa citeasca rapid aceste semne. Ar fi bine sa nu se ajunga acolo, si de obicei asta nu se intampla daca sunt luate cateva masuri minimale: se monitorizeaza mereu comportamentul online, se verifica lista de log-uri in cazurile speciale etc.

O.A.: Cum pot aborda parintii subiectul de cyberbullying cu micutii lor?

Ionut Balan: Poate ar fi bine sa clarificam termenul. In engleza e foarte folosit, la noi nu. Poate ca in romaneste o traducere indepartata este termenul de ”luat la misto” sau poate mai clar, ”isi bate joc”. In online, inseamna ca sunt folosite resurse de internet – email, mesaje instant, social media, forumuri, camere de chat etc. pentru a dezvolta astfel de activitati.

Ce pot face parintii?

Prima data sa fie atenti la semne si sa le identifice din timp. Asta inseamna discutii, monitorizare, limitarea expunerii lor la internet (prin mesaje, poze, accesul la retele sociale etc.), explicarea elementelor care trebuie sa ajunga pe internet si a ce nu. Exact la fel ca in viata normala, nici pe internet nu trebuie sa ajunga elemente personale. Cu cat copiii invata mai din timp, cu atat mai bine.

Daca totusi apar, ceea ce se poate face in cazul unui abuz este sa se documenteze foarte clar faptele chiar si cu poze, log-uri si apoi sa se caute ajutorul legal catre ISP, politie. In nici un caz sa NU se raspunda in acelasi mod. Iar daca se poate identifica persoana, sa fie contactata (parintii respectivului sau scoala) si sa se incerce rezolvarea.

Pana la urma copilul poate fi abuzat iar la randul sau sa inceapa si el astfel de atacuri. In anonimitatea internet-ului e extrem de simplu sa faci asta.

Va recomand sa parcurgeti materialul de aici pentru ca merita.

O.A.: In engleza, exista conceptul de Stranger Danger (frica de necunoscuti). Ce sfaturi le oferim copiilor pentru a se feri de oameni pe care nu ii cunosc?

Ionut Balan: Exact aceleasi pe care le dam copilului nostru cand iese din casa sau se duce la locul de joaca: sa nu discute cu strainii, daca o face sa ne anunte imediat indiferent de situatie, sa stabilim coduri de comunicare (in caz de pericol de exemplu sa se ceara o parola). Sa nu fie neaparat temator cat mai degraba precaut.

Niste reguli clare, stabilite doar intre membrii familiei ajuta extrem de mult.

  1. Ce sfaturi ne puteti oferi vizavi de conversatiile online? Ce informatii putem oferi, ce informatii pastram secrete? Cand oprim conversatia?

Depinde de fiecare parinte cum doreste sa isi educe copilul. Vreti sa lasati copilul sa discute cu straini in viata reala? Ce faceti atunci?

Acelasi lucru ar fi bine sa il aplicam in zona online. Daca copilul nostru incepe discutii, e absolut necesar sa fim langa el. Sa il sfatuim, sa ne distram impreuna. Asa il facem sa fie deschis si putem monitoriza conversatia. In mod clar ar fi bine sa aflam detalii despre cine e de partea cealalta – cam greu in unele cazuri, dar nu imposibil.

Conteaza foarte tare si contextul in care copilul incepe comunicarea cu un strain. De unde pleaca, ce subiecte sunt abordate etc. Sunt convins ca daca alocam timp si discutam cu copilul putem sti foarte clar cu cine vorbeste, despre ce.

Conversatia trebuie oprita la primul semn ca ceva nu e in regula: cand conversatia deviaza de la subiectul initial, cand apar cereri de intalnire, cand se cer detalii despre casa, parinti, scoala, parole, conturi etc.

Din nou, mare atentie la ce informatii sunt oferite. Statul in fata unui calculator/tableta/telefon poate sa dea o senzatie de siguranta facilitata de anonimitate si confortul casei. NU E ASA.

Pot sa va spun ca, pentru a preveni astfel de situatii, s-a construit proiectul sigur.info, cu destule informatii utile si un HOTLINE la care cei interesati pot sa apeleze in rezolvarea problemelor.

Autor interviu: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Un comentariu la „Protejeaza-ti copilul de hartuirea online”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s