Promovarea consultarii si participarii copiilor, o prioritate a Romaniei in contextul detinerii Presedintiei la Consiliul Uniunii Europene

Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, si Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania, au fost prezenti astazi, 6 martie, la Bucuresti, la conferinta de prezentare a celor patru Ambasadori Juniori la Uniunea Europeana – Ariana Ardelean, Alexandra Maria Stoica, Panait Tudor-Alexandru si Rares Voicu – care vor participa la evenimentele desfasurate in cadrul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimentul face parte din proiectul „Ambasador Junior la Uniunea Europeana”, demarat de UNICEF in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe in anul 2018, si are in vedere implicarea tinerilor in dezbaterile care definesc viitorul Europei, avand in vedere faptul ca 1 din 5 cetateni europeni este copil sau tanar.

Astfel, proiectul este in acord cu una dintre temele cheie ale Romaniei pentru Presedintia Consiliului Uniunii Europene: „O Europa a valorilor comune”, implicarea copiilor si tinerilor in viata civica europeana fiind o prioritate a Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.

„Pe durata mandatului Romaniei la Presedintia Consiliului UE va fi elaborate Declaratia de la Bucuresti, un document cadru realizat printr-un amplu proces de consultare a copiilor si tinerilor din toate statele membre. Acesta va pune bazele mecanismelor prin care opinia copiilor va deveni o componenta constanta a proceselor decizionale la nivel european in problemele care ii vizeaza. Declaratia va reflecta opiniile si parerile copiilor din Romania, dar si din Europa si va fi redactata cu sprijinul unei ample retele de experti europeni in materie de drepturile copiilor”, a declarat Marius Budai, ministrul Muncii si Justitiei Sociale.

Documentul va fi realizat in urma unui proces complex de consultare a copiilor din intreaga Europa, sub coordonarea Boardului Copiilor din Romania, sustinut de UNICEF si de catre alti parteneri din Romania si din Uniunea Europeana.

Procesul include mai multe consultari formale si informale ale copiilor si o intalnire la nivel de experti europeni, care a fost deja organizata la Bruxelles in data de 26 februarie 2019, un proces care culmineaza cu evenimentul oficial planificat in cadrul Presedintiei rotative, pe 6 si 7 mai la Bucuresti, Conferinta despre Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor si de elaborare a politicilor la nivelul UE, un Summit al Copiilor, la finalul careia copiii vor prezenta “Declaratia copiilor de la Bucuresti”.

“Unul din cinci cetateni ai Uniunii Europene este copil, este deci firesc si necesar ca dezbaterile referitoare la viitorul Europei sa ii implice pe copii si pe adolescenti. Ideile lor pot si trebuie sa contribuie la crearea viitoarelor politici si programe europene care sa le asigure accesul egal la educatie, sanatate, integrarea pe piata fortei de munca si o implicare activa in deciziile care le influenteaza viata. Participarea copiilor este un drept definit in Conventia cu privire la drepturile copilului, care aniverseaza anul acesta 30 de ani de la adoptare,” a spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

„Copiii sunt cetateni cu drepturi egale adultilor. Prin urmare, este dreptul lor sa participe la luarea deciziilor care ii privesc si este obligatia noastra sa ii incurajam si sa-i implicam in toate actiunile”, a spus Gabriela Coman, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

”Vocea noastra este creionul care deseneaza ziua de maine”, a spus Alexandra Maria Stoica, unul din cei patru Ambasadori Junior la Uniunea Europeana selectati in cadrul acestui program si prezenti la conferinta de presa.

„Implicarea copiilor in luarea deciziilor este foarte importanta, insa, de cele mai multe ori, acest aspect este trecut cu vederea. Ma bucur ca, in calitate de Ambasador Junior al Romaniei la UE, pot face auzita cu adevarat vocea copiilor din intreaga Europa”, a adaugat colegul sau, Rares Voicu, ambasador junior la UE UNICEF.


Participarea copiilor si tinerilor a fost deja sustinuta pe parcursul anului 2018 prin mai multe activitati, cum ar fi prima consultare cetateneasca din Uniunea Europeana desfasurata exclusiv cu si pentru copii si organizata de catre Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, de UNICEF in Romania alaturi de alti parteneri, precum si prin programul  „Delegat de Tineret la Uniunea Europeana”, initiat de catre Ministerul Afacerilor Externe, in colaborare cu Ministerul Tineretului si Sportului.

In context, o alta premiera de la instituirea sistemului de presedintie rotativa a Consiliului UE o reprezinta sectiunea dedicata copiilor pe site-ul oficial al Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, realizata de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene in colaborare cu UNICEF Romania.

Continutul editorial, creat impreuna cu o echipa de specialisti in educatie, include date generale despre UE si alte teme de interes pentru copii, legate de Uniune.

Aceste doua proiecte aduc in prim plan copiii si tinerii, ca cetateni activi si dornici sa isi promoveze drepturile, valorile europene, precum si sa isi sustina ideile pe care le au in diverse domenii.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent in Romania şi in alte 190 de ţari şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritaţi locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie sociala şi pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.

In perioada 2018 – 2022, se desfasoara programul de tara UNICEF – Romania, colaborarea cu UNICEF prezinta o importanta aparte, avand in vedere si faptul ca, in anul 2019, se implinesc 30 de ani de la adoptarea Conventiei pentru Drepturile Copilului de catre Adunarea Generala a ONU, iar Romania a fost unul dintre primele state semnatare ale acestui document. Astfel, atat decizia Romaniei de a sprijini activitatea UNICEF, cat si politicile publice privind protectia copiilor sunt in concordanta cu angajamentele pe care Romania si le-a asumat prin conventiile incheiate, fiind pe deplin armonizate cu standardele europene si internationale in domeniu.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s