Profesorii, parintii si autoritatile din Romania ar trebui sa colaboreze mai mult si sa dezvolte impreuna, in randul copiilor, abilitati si cunostinte care sa-i pregateasca mai bine pentru viitor – a fost concluzia specialistilor participanti ca speakeri la cea de-a patra conferinta online organizata in cadrul programului national de educatie SuperTeach.
Evenimentul, desfasurat pe 27 iunie, a fost urmarit de peste 400 de profesori, care au ascultat discursurile a opt vorbitori – antreprenori si specialisti in educatie, recunoscuti la nivel national si international.
Invitatii au dezbatut modalitatile prin care profesorii, parintii si comunitatea (autoritatile locale) pot dezvolta impreuna abilitati care sa-i pregateasca pe elevi mai bine pentru viitor.
Printre speakerii prezenti la conferinta SuperTeach s-au numarat Nadia Tataru – co-fondator Itsy Bitsy FM, Ioan Popa – fost antreprenor si primar al Municipiului Resita, Ion-Ovidiu Panisoara – Director al Departamentului de Formare a Profesorilor din cadrul Universitatii din Bucuresti si Iulius Carebia – EdTech Coach al scolii Germano-Europeana din Singapore.
Cum dezvoltam independenta si spiritul responsabilitatii in randul copiilor
”Totul porneste de ACASA, caci fiecare parinte are propriul stil de parenting. Parintii-elicopter, de exemplu, au grija de copii intr-un mod exagerat, degrevandu-i de lucrurile pe care ei singuri ar trebui sa le faca. Copiiilor trebuie sa li se impuna limite – cu blandete, cu iubire, dar sa le cunoasca. Daca parintii nu stiu asta, copiii vor ajunge sa creada ca totul li se cuvine, ca trebuie sa aiba mereu ultimul cuvant si ca ii pot agresa oricand pe ceilalti – din punct de vedere verbal”, a punctat Ion-Ovidiu Panisoara, profesor doctor la Universitatea Bucuresti, in timpul conferintei SuperTeach.
”Profesorul trebuie sa fie un model pentru elevi. El nu ar trebui sa fie preocupat doar de calitatea materiei pe care o preda, ci si de starea sufleteasca a elevilor lui. Sa fie atent la comportamentul lor, caci si acest lucru intra in sfera sa de responsabilitate“, a spus si Nadia Tataru, co-fondator Itsy Bitsy FM si presedinte al Asociatiei Parintilor Isteti, initiator al legii impotriva violentei psihologice.
In cadrul conferintei SuperTeach, aceasta a facut referire la educatia fara bullying, sustinand ca profesorii ar trebui sa aiba abilitatea de a-si da seama care sunt elevii care prezinta riscuri de a fi victime ale bullying-ului.
“Profesori din Romania, lasati copiii sa va invete!”
Iulius Carebia, Educational Technology Coach al scolii Germano-Europeana din Singapore, a vorbit in cadrul evenimentului despre experienta sa profesionala din Asia, punctand modul in care profesorii si studentii de acolo cauta impreuna cele mai bune modalitati de a integra tehnologia in programa scolara.
“In Singapore se vorbeste foarte mult despre tranzitia de la profesorul traditional la profesorul modern, care lasa elevul sa conduca lectia. Profesori din Romania, lasati copiii sa va invete! Poate ca nu aveti un buget atat de mare precum au alte sisteme educationale de pe glob, insa puteti aplica aceleasi notiuni de Mentalitate Deschisa in orice colt al lumii. Fiecare elev are autonomie si responsabilitate. Noi incurajam profesorii sa depaseasca programa traditionala, pentru ca elevii sa invete intr-un mod cat mai practic, sa faca asocieri cu elemente din viata reala, care ii ajuta sa asimileze mai usor cunostintele”, a mentionat Carebia.
Ioan Popa, antreprenor cu experienta si fondator al unei companii care a devenit lider de piata in industria locala de panificatie, in prezent primar al Municipiului Resita, a precizat faptul ca primariile si autoritatile locale pot contribui cu succes la dezvoltarea educatiei populatiei zonelor pe care le administreaza, “in orice catun din tara si din lume”. El a indemnat profesorii din Romania “sa creeze grupuri de presiune in randul profesorilor, care sa se indrepte spre primarii, determinandu-le sa actioneze”, sa atraga fonduri europene pentru dezvoltarea localitatilor, sa investeasca in tehnologizarea scolilor si sa implice societatea civila, asociatiile si companiile in proiecte comunitare.
Detalii despre evenimentele SuperTeach se gasesc aici.