Procedurile pentru adoptia unui copil

Procedurile pentru adoptia unui copil

Dupa ce s-a schimbat legea adoptiei in 2016, adoptia in Romania nu mai este chiar asa de dificila cum era in trecut. La Meditatii pentru parinti vorbim despre toate procedurile prin care o familie sau o persoana trece pentru adoptia unui copil.

„Din august 2016, au fost flexibilizate procedurile de adoptie, ceea ce a condus la o imbunatatire atat a situatiei copiilor, cat si a familiilor adoptatoare”, explica Alina Mahera, consilier juridic Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA).

In legea adoptiei este permisa infierea unui copil atat de catre familii, cat si de catre persoane necasatorite, asa ca si noi ne vom adresa ambelor categorii.

Primul demers pentru adoptia unui copil este ca familia sau persoana sa contacteze Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) de unde domiciliaza sau o agentie de adoptie autorizata. Despre pasii pe care este nevoie sa ii urmeze mai departe pentru a adopta un copil vorbim acum, la Meditatii pentru parinti, sau poti citi in detaliu mai jos.

Adoptia unui copil in Romania

Prima intalnire cu DGASPC sau cu agentia de adoptie va fi o sedinta de informare cu privire la etapele procedurii de infiere, conditii si documente necesare.

Solicitantul depune o cerere pentru obtinerea atestatului de familie sau persoana apta sa adopte, insotita de documentatia prevazuta de lege.

[Vezi si: Adoptia: Perspectivele parintelui si copilului]

Evaluarea adoptorului

Apoi, urmeaza o etapa de evaluare a solicitantului, care dureaza maximum 90 de zile si care implica:

  • evaluare sociala;
  • evaluare psihologica;
  • pregatirea pentru asumarea in cunostinta de cauza a rolului de parinte.

In cadrul acestor etape, un asistent social si un psiholog desemnati de DGASPC sau de catre agentia contactata vor realiza evaluarile, analizand abilitatile parentale si conditiile morale si materiale ale solicitantului. Daca totul este in regula, se emite atestatul de familie sau persoana apta sa adopte, ce are o valabilitate de 2 ani.

Intalnirea dintre adoptori si copii adoptabili

Dupa primirea atestatului, solicitantul este chemat pentru a cunoaste un copil adoptabil. „Nu toti copiii din sistemul de protectie sunt adoptabili”, avertizeaza Alina Mahera.

Sunt multe persoane care cauta chiar acum informatii despre adoptii de bebelusi sau despre adoptia unui copil din maternitate. Problema este ca exista posibilitatea ca procedura de infiere sa nu fi fost inca deschisa.

Prin copii adoptabili intelegem doar micutii pentru care instanta a dispus deschiderea procedurii de adoptie interna, cei pentru care a fost imposibila reintegrarea in familia naturala sau extinsa.

[Vezi si: Comportamentul copilului adoptat]

Incuviintarea pentru adoptia unui copil

Una dintre ultimele etape implica potrivirea dintre copil si familie. Adoptorul ii face vizite copilului la centru si, daca se constata o compatibilitate, se inainteaza dosarul la instanta judecatoreasca pentru incredintare in vederea adoptiei.

Pe o perioada de 90 de zile, copilul locuieste cu familia. Se va face o monitorizare bilunara, prin care se va urmari evolutia relatiilor dintre copil si familia respectiva.

La finalul monitorizarilor, se ajunge din nou la instanta judecatoreasca, in faza de incuviintare a adoptiei. Daca se incuviinteaza, un copil adoptat devine membru cu drepturi depline in respectiva familie, ca si cand ar fi un copil biologic.


Un comentariu la „Procedurile pentru adoptia unui copil”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s