Problemele sistemului de invatamant, sesizate de copii

Starea dezastruoasa a salilor de clasa, costurile „ascunse” ale educatiei sau kilometrii parcursi pana la scoala de elevii din mediul rural sunt cateva dintre problemele semnalate de copiii care au luat parte la „Cea mai mare lectie din lume”.

Evenimentul a fost organizat in 20 aprilie in cadrul Campaniei Globale pentru Educatie 2010, iar la el au participat peste 15 milioane de copii din toata lumea, in incercarea de a dobori recordul mondial pentru Cea mai mare lectie din lume.

La actiune au luat parte si 60.000 de copii si tineri din peste 350 de gradinite, scoli primare si gimnaziale, licee si scoli speciale din 160 de localitati din Romania.

In cadrul lectiei, copiii au facut un diagnostic al sistemului romanesc de educatie din perspectiva lor si au formulat problemele cu care se confrunta. Nemultumirile lor vor fi centralizate de organizatia Salvati Copiii – coordonatoarea evenimentului – pentru a le prezenta apoi factorilor de decizie.

Potrivit reprezentantilor Salvati Copiii, una dintre cele mai des intalnite probleme o reprezinta situatia financiara precara a familiei, care impiedica accesul copiilor la educatie.

Astfel, cu toate ca legea stipuleaza clar gratuitatea invatamantului de stat, in realitate exista multe costuri „ascunse” pe care familiile trebuie sa le suporte (manuale, caiete, creta, material de laborator, renovarea claselor, plata agentilor de paza etc.).

Intrucat aceste costuri afecteaza grav egalitatea de sanse a copiilor care provin din familii defavorizate, Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor a recomandat Romaniei eliminarea acestora si asigurarea gratuitatii si obligativitatii invatamantului.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s