Probleme digestive la copilul mic

Copilul este agitat. Pare sa aibă crampe. Plânge puternic, se înroșește, își freacă călcâiele. Ori scâncește trist, chinuitor. Devine moale și palid. Consistența scaunelor se modifică, apare și un strop de temperatură. Și iată cum îngrijorarea mamei crește odată cu puzderia de întrebări ce se năpustesc în mintea ei, dornică să redea cât mai curând bebelușului starea de bine.

”Oare de vină sunt colicile? Ori s-a instalat diareea? Ce tratament ar fi potrivit să-i dau? Mai aștept sau merg la doctor?” – acestea sunt întrebări ale căror răspunsuri pot fi apă vie pentru proaspetele mămici și nu numai. Căci problemele digestive sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale neliniștii și disconfortului bebelușilor.

Medicul pediatru Irina Antonescu, împreună cu Simona Dragomir, despică fir cu fir ițele complicate ale problemelor ce chinuie burticile celor mici și pun pe jar inimile părinților.

Sistem nervos imatur, una din cauza apariției colicilor

Este adevărat. Plânsul copiilor poate fi asemenea unei cărți deschise care reușește să elucideze cauza suferinței lor. Din pricina colicilor, copilul ajunge să plângă și 3 ore încontinuu, mai ales spre seară, când oboseala și iritabilitatea adunate peste zi îl chinuie îngrozitor. Astfel că, imaturitatea sistemului nervos reprezintă o cauză importantă ce se adaugă apariției colicilor. Seara, după o zi în care a fost puternic stimulat, copilul nu-și mai poate găsi atât de repede liniștea. De aceea, este indicat să nu lăsăm lumina puternică, să nu facem zgomot, dimpotrivă, să păstrăm o stare de liniște și de calm în jurul copilului.

Este însă, o etapă normală, care va trece în jurul vârstei de 4 luni. Este indicat ca în această perioadă, mama să aibă grijă la alimentație, lactatele să fie pasteurizate și într-o cantitate mai mică, iar mazărea, varza, fasolea, condimentele iuți, citricele să fie consumate mai rar. Sfatul ferm al medicului: fără băuturi alcoolice și fără tutun.

Nu vă grăbiți să dați antibiotic când tratați boala diareică

”Problemele digestive la copii pot avea cauze infecțioase. De cele mai multe ori însă, sunt de natură virală, și nu bacteriană. Situație în care este interzis administrarea de antibiotice. Este o tendință extrem de periculoasă ca atunci când un copil face diareea și un pic de febra, să-i administrăm imediat antibiotic, gândind că sigur e de natura bacteriană. Greșit. Gândiți-vă că diareea poate fi provocată și de o intoleranță. De exemplu, copilul nu tolerează lactoza. Sau poate fi de natură alergologică: alergie la proteina din laptele de vacă. Ba mai mult, celor cărora li se dau foarte multe lichide îndulcite, și aici vorbim despre copiii intre 1- 3 ani sunt predispuși la a face episoade dese de diaree”, explică medicul pediatru Irina Antonescu.

Dragi părinți, țineți minte! Abia după 3 ani, copilul ajunge să aibă o flora intestinala normală!

Prima etapa a digestiei se întâmplă în gură, sub efectul enzimelor din salivă. La copii, totul este imatur. Ei nu au încă bine dezvoltată flora intestinală. Abia în jurul vârstei de 3 ani, copilul ajunge să aibă o flora intestinala normală, însă și acest lucru depinde foarte mult de o serie de factori: dacă nașterea a fost naturală sau prin cezariană, de perioada de alăptare, dacă copilul a luat antibiotice. Din fericire, organismul uman are puse la punct o serie de mecanisme naturale prin care luptă pentru a se apăra. Intestinul este asemenea unui laborator în care robotesc tot felul de agenți. Dacă-l privim dintre interior spre exterior, putem observa că primul strat este cel de apărare, flora bună, care ne apără de cea rea.

Urmează, sub acești soldăței ai binelui, mucusul. Fie că este mai fluid ori mai dens, mai steril, acesta împiedică bacteriile să intre și să contamineze flora. Este asemenea unei fortărețe care împiedică pătrunderea germenilor. Intestinul este dotat și cu celule de apărare, cu imunoglobulina, care feresc organismul de infecții, iar ultimul strat este cel muscular.

3 direcții de ajutor

Așadar, atunci când se instalează diareea, problemele intestinale în general, este bine să oprim infecția acționând în trei direcții: oferim ajutor florei intestinale pentru a se reface, protejăm bariera, acel mucus care ne apără de invazia bacteriilor și acționăm imediat pentru întărirea imunității locale (bacterii lactice inactive termic).

”Când un copil are diaree, există un risc enorm de a se deshidrata. Pierde foarte repede apă și săruri minerale. Copilul începe să urineze puțin, să aibă buzele uscate, să plângă fără lacrimi, devine apatic. Neapărat, trebuie hidratat cu soluții speciale de rehidratare care conțin săruri speciale. Apa nu este suficientă. Puțin câte puțin, câte o linguriță, și apoi creștem cantitatea. Nu recurgeți la un regim alimentar strict. Tot ce trebuie să facem este să-i oferim copilului alimentele cu care este obișnuit deja, dar le eliminăm pe cele care fermentează”, explică medicul specialist.

Cum intervenim în cazul diareei?

Dacă numărul scaunelor se înmulțesc, devin apoase, conțin mucozități și firișoare de sânge, ba și mirosul devine înțepător, musai să acționăm cu un tratament bine pus la punct.

Atenție! Medicamentele care împiedică eliminarea scaunelor diareice (inhibitori motilitate) sunt complet interzise la copilul mic.

O varianta pe care ar trebui să mergem este gelatina tanat, un mucoprotectoar. Aceasta protejeaza mucoasa intestinala, neutralizează substanțele inflamatorii, nu interacționează cu medicația de bază pe care un copil ar putea sa o aibă, precum o fac alte produse. Pe deasupra este ușor de acceptat de către copii. Un avantaj major ar fi că pe măsură ce se reface membrana fiziologic, gelatina se va elimina prin scaun.


Acționează natural, precum stratul nostru de mucus. Împiedică agenții patogeni să intre în contact cu celule intestinale și să declanșeze inflamația.

O soluție nouă, modernă, care are la bază gelatina tanat este Tasectan, un mucoprotector ce nu interferează cu absorbția alimentelor, a medicamentelor, a antibioticelor, a sărurilor de rehidratare, ci acționează fiziologic ajutând mucoasa să se refacă.

Gama Tasectan poate fi administrata încă de la 3 luni și este potrivită pentru toți membrii familiei, care se confruntă cu această problemă. Se pot administra în absolut toate tipurile de diaree virala ( rotavirus, Covid etc), bacteriană, post tratament cu antibiotice, chimioterapie, saa la pacienții imunodeprimați.

Dispozitivele medicale care mimează partea naturală sunt extrem de benefice. 

Este important ca în tratamentul diareei să alegem dispozitive medicale care mimează partea naturală și pe care le putem administra de la o vârstă extrem de mică. Dacă diareea este infecțioasă, cu febră, mucus, acționăm și asupra florei ce trebuie reechilibrată fie prin prebiotice, probiotice, simbiotice, postbiotice (ca de exemplu bacteriile lactice tratate termic, tindalizate).

 

Ele hrănesc flora, protejează mucoasa intestinală, au rol antiinflamator. Printre tratamentele recomandate de medic, Tasectan Duo este un mucoprotector care conține, pe lângă gelatina tanată, și bacterii lactice tindalizate, care întăresc sistemul de apărare al organismului.

Tasectan Duo este un mucoprotector care contine, pe lângă gelatina tanată, și bacterii lactice tindalizate, care întăresc sistemul de apărare al organismului.

”Tasectan este un dispozitiv care tapetează mucoasa intestinala, neavând efecte secundare. El poate fi pus în lichide, în alimente, cu condiția ca acestea să nu fie calde”, explică medicul pediatru, care ne prezintă și modul în care trebuie efectuat tratamentul. Fiind unul simptomatic, nu e necesara o administrare exactă, ca în cazul unui tratament medicamentos. Dacă după un plic de Tasectan, nu mai apar episoade diareice în următoarele 6-8 ore, îi mai dăm copilului un singur plic și ne oprim. Dacă copilul încă mai are episoade diareice, putem să îi administrăm până la 4 pliculețe, pe parcursul a 24 de ore.

Un lucru este cert: oricât de chinuitoare ar fi, problemele digestive ale copiilor au soluții. Important este să le alegem pe cele mai bune, pe cele care țintesc cauza, care sunt cât mai aproape de natural și care oferă rezolvarea rapid și eficient.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s