Contactul fizic dintre nou-nascut si parintii sai este vital pentru dezvoltarea fizica si emotionala a bebelusului, ne spune Vania Limban, consultant in alaptare si sanatate perinatala si prima moasa independenta din Romania.
Invitata alaturi de Simona Dragomir in emisiunea Traieste Sanatos cu Simona, Vania Limban a explicat ca legatura dintre mama, tata si bebelus se construieste imediat dupa nastere, iar un rol important in formarea acestei legaturi il au contactul piele pe piele, mangaierile, masajul si tinutul in brate.
Prin contactul piele pe piele („skin to skin” sau „metoda cangoroo”) cu mama sa, imediat dupa nastere, nou-nascutul isi regleaza mult mai usor temperatura corpului si primeste, in plus, un val imens de energie „iubire”, care-l ajuta foarte mult din punct de vedere emotional.
Pe langa acest contact de tip piele pe piele, atingerea, alintarea, masajul, cantatul si privirea in ochi a nou-nascutului fac posibila eliberarea, in creierul micutului, a hormonilor care il ajuta la crestere, la stabilitatea emotionala, la dezvoltarea memoriei, a gandirii si limbajului.
De asemenea, atasamentul, afectiunea si raspunsul prompt, plin de dragoste, grija si caldura la implinirea nevoilor bebelusuiui (de hrana, odihna, tandrete si atingere, alinare in momentele de discomfort generat de colici) il fac pe acesta sa capete incredere in parinti.
Citeste si: Importanta comunicarii cu bebelusul, inainte si dupa nastere
Atunci cand bebelusul primeste ceea ce are nevoie, el se linisteste pentru ca simte ca lumea este sigura pentru el.
Relatia de atasament („bonding-ul”) dintre parinti si nou-nascut pune bazele dezvoltarii sale fizice, emotionale si mentale
Relatia de atasament dintre bebelus si parinti sai se dezvolta spectaculos in primele 1000 de zile, respectiv din momentul conceperii si pana cand copilul implineste 2 ani. In aceasta perioada, creierul sau creste intr-un ritm impresionat: la nastere greutatea acestuia atinge 1/3 din greutatea creierului adultului, pana la 3 ani creste cu 80%. De asemenea, pana la varsta 18 luni se dezvolta si conexiunile neuronale.
Asadar, primele experiente modeleaza major creierul nou-nascutului si influenteaza major dezvoltarea lui emotionala.
Afla mai multe despre rolul contactului fizic cu bebelusul in dezvoltarea sa urmarind discutia Simonei Dragomir cu Vania Limban:
Descopera AICI intreaga serie audio PRIMELE 1000 DE ZILE.