Comunicarea cu bebelusul este importanta inca din perioada sarcinii, ne spune Vania Limban, consultant in alaptare si sanatate perinatala si prima moasa independenta din Romania.
Invitata alaturi de Simona Dragomir in emisiunea Traieste Sanatos cu Simona, Vania Limban a explicat care este rolul pe care emotiile mamei il au asupra copilului in primele sale 1000 de zile de viata, incepand din perioada intrauterina si continuand pana la implinirea varstei de doi ani.
Pentru o dezvoltare optima, copilul are nevoie, in primul rand, de un mediu sanatos si lipsit de stres in uter, deoarece emotiile mamei (si stresul, in special) se transmit si pot influenta starea si dezvoltarea emotionala a bebelusului inca din burtica.
De asemenea, cel putin pana la finalul primelor 1000 de zile, respectiv pana la implinirea varstei de doi ani, interactiunile bebelusului cu cei din jur si comunicarea pe care parintii o stabilesc cu cel mic au un rol esential in modelarea creierului sau.
Acest lucru este explicat de neuroplasticitatea creierului bebelusilor si copiilor (mult mai pronuntata decat la adulti), care ii face mult mai deschisi la invatare, dar mai vulnerabili emotional in relatiile cu cei din jur.
De aceea este important ca, incepand chiar din primele zile de viata, parintii si toti cei care vin in contact cu bebelusul sa comunice cat mai mult cu el, in diverse forme.
Fie ca e vorba gesturi, cuvinte, vocalize, cantece sau expresii faciale, raspunsurile adultilor in relatie cu copilul ajuta la modelarea creierului sau si sunt fundamentala pentru dezvoltarea acestuia.
Afla mai multe despre rolul comunicarii cu bebelusul in primele 1000 de zile de din discutia Simonei Dragomir cu Vania Limban:
Descopera AICI intreaga serie audio PRIMELE 1000 DE ZILE.