Prietenul cel mai bun este o influenta proasta?

Ai impresia ca prietenul cel mai bun al copilului tau este o influenta proasta, dar nu stii ce sa faci, pentru a nu-l supara pe cel mic? Iata niste sfaturi care te pot ajuta.

Cand aveam vreo 5 ani, cea mai buna prietena a mea era vecina de la 5, Ruxi. Era cu un an mai mare decat mine, stia o multime de lucruri de-ale oamenilor mari si nimeni nu o punea pe ea la colt. Am fost impreuna la aceeasi gradinita si la aceeasi scoala si faceam totul impreuna. Nu numai ca eram prietene, dar Ruxi era idolul meu. Avea mereu un raspuns pentru orice, era independenta si avea un suflet rebel. Pentru un copil singur la parinti si protejat de orice primejdie, asa cum eram eu, Ruxi era o gura de aer proaspat si, spre nefericirea parintilor mei, un model de urmat in viata.

De ce spun „nefericirea parintilor”? Pentru ca de la Ruxi am invatat sa ii amenint ca plec de acasa, daca nu ma lasa in pace. De la ea am invatat sa tip pana mi se da ce vreau. Si tot de la ea am invatat ca e amuzant daca impingi alti copii de pe bicicleta.

Este usor de ghicit ca, pentru copilul parintilor mei, Ruxi era o influenta proasta. (Nu ma intelegeti gresit. Aceasta fata a crescut intr-o femeie competenta, cu un viitor stralucit in fata ei. Si-a pastrat spiritul rebel, dar l-a indreptat spre pasiuni constructive. Dar articolul nu este despre influentele proaste, propriu-zis, ci despre copiii care sufera din pricina acelor influente si despre cum putem interveni.)

Ce inseamna o influenta proasta?

Poate crezi ca e de la sine inteles cine poate fi un prieten bun pentru copilul tau si cine nu, dar lucrurile nu stau chiar asa. Este posibil ca pur si simplu sa nu il ai la suflet pe prietenul copilului tau, fara un motiv anume.

In primul rand, tine minte ca, la varsta prescolara, copiii nu sunt capabili sa fie propriu-zis persoane rele. De asemenea, cand sunt in grup, cei mici tind sa fie mai curajosi si isi doresc sa isi afirme independenta.

Un alt copil reprezinta o influenta proasta pentru puiul tau in momentul in care incalca setul de valori dupa care vrei sa iti cresti micutul. De exemplu, cel care iti invata copilul sa minta, cel care il invata sa chiuleasca, cel care il invata cuvinte urate etc.

Ce poti face?

Ignora reactia initiala de a-i interzice copilului tau sa se mai vada cu prietenul sau. Nu vei face decat sa pui paie pe foc. Pentru cel mic, va deveni de doua ori mai palpitant sa isi vada prietenul, tocmai pentru ca tu nu il lasi.

Apoi, vorbeste cu micutul tau si spune-i de ce nu iti place prietenul sau. Dar, atentie! Evita etichetele sau descrierile vagi, de genul „E un copil rau” sau „Nu imi place de el”. Nu eticheta copilul, ci defineste comportamentul rau. Ofera-i copilului un motiv concret pentru care ii consideri prietenul o influenta proasta. (Chiar va conta, intrucat copiilor le pasa de ce cred parintii lor.)

In loc sa le interzici sa se mai vada, iti propun sa fii prezent(a), pe cat posibil, atunci cand se intalnesc. Organizeaza intalniri de joaca la tine acasa, unde poti controla timpul pe care il petrec impreuna, si stabileste niste reguli clare, pentru toata familia.

Ai avut probleme cu vreunul dintre prietenii copilului tau? Cum le-ai rezolvat?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s