Copii si adolescenti
Studiile recente confirma faptul ca pubertatea incepe din ce in ce mai devreme la copii si este influentata de sex, nutritie si etnie. De obicei fetele incep pubertatea la varste cuprinse intre 10 – 14 ani, iar baietii intre 12 – 16 ani. Totusi, exista tot mai multe cazuri de fetite care incep pubertatea la varsta de 8 ani, iar baietii mai devreme de 10 ani.
Atunci cand vorbim despre pubertate discutam automat si despre acnee – ea se manifesta din ce in ce mai mult la copiii cu varste cuprinse intre 10 si 12 ani, dar uneori apare si mai devreme.
Acneea este legata de o tulburare a glandelor sebacee, controlate de sistemul endocrin. Astfel, la pubertate apar modificari la nivel hormonal ce rezulta in supra-productie de sebum; in aceste conditii, pe fondul unui ten excesiv de uleios, pot aparea comedoane, pustule si chiste.
Cazurile de acnee moderata prezinta cosuri si puncte negre localizate mai ales in zona T – acest tip de acnee poate fi controlat usor, cu tratamente cosmetice adecvate si un regim de ingrijire special.
Regimul de ingrijire:
- In primul rand alegeti produse care elimina excesul de sebum si ajuta la mentinerea nivelului adecvat de hidratare al pielii. Curatati pielea folosind o formula fara sapun, care nu usuca tenul si neutralizeaza bacteriile. Produsul ar trebui sa contina si ingrediente calmante si antioxidante, precum alantoina, extractele de ceai verde, castravete etc.
Purifying facial toner de la QI Cosmetics este o lotiune tonica naturala pentru curatarea tenului. Netezeste, curata impuritatile si purifica pielea, previne aparitia imperfectiunilor si calmeaza iritatiile. De asemenea, favorizeaza cicatrizarea si reinnoirea celulara.
-
Evitati utilizarea ingredientelor agresive care pot usca si deshidrata pielea delicata, de exemplu sapunurile antibacteriane, lotiunile tonice cu alcool si gomajele cu zahar, malai, cafea etc. Evitati sampoanele, gelurile de dus, spuma de baie si produsele de curatare a tenului ce contin Sodium lauryl sulfate (SLS)/ Sodium laureth sulfate (SLES).
- Folositi masti dezincrustante, pe baza de enzime sau acizi din fructe, care topesc dopul de cheratina si permit extractia usoara a sebumului din pori.
- Daca se fac extractii (numai la specialisti), este necesara folosirea unui tonic astringent, calmant si a unei masti cu proprietati anti-inflamatorii si anti-bacteriene.
- Este esential ca tenul sa fie hidratat pentru a evita uscarea excesiva si iritarea. Astfel, se recomanda o crema ce restabileste lipidele esentiale din piele, echilibreaza productia de sebum si nu blocheaza porii – o crema de tip oil-free, care trateaza si matifiaza tenul.
Crema oil free de la QI Cosmetics poate fi utilizata de adolescenti si este formulata special pentru a hidrata si a calma pielea acneica. Ea combina acidul hialuronic, niacinamida si acizii AHA din fructe (care stimuleaza reinnoirea celulara si estompeaza petele pigmentare).
- Nu stoarceti sau intepati pielea copilului si descurajati orice incercare a acestuia de a-si stoarce singur cosurile! Prin stoarcere bacteriile cauzatoare de acnee se pot raspandi pe tot tenul, sau pot provoca mai multe inflamatii, chiar cicatrici.
Gravide
Sarcina aduce un o multitudine de schimbari la nivelul pielii si corpului. Unele sunt cauzate de cresterea nivelului de hormoni, care poate avea un impact negativ asupra pielii, uneori agravand conditii preexistente (rozacee, acne sau dermatita atopica). In plus, in sarcina pielea poate deveni reactiva la anumite ingrediente din cosmetice.
Regimul de ingrijire:
- Pentru a preveni eruptiile acneice se impune un un regim de ingrijire cosmetica la domiciliu, combinat cu tratamente dermato-cosmetice, la nevoie. Curatarea, hidratarea si hranirea tenului se va face cu produse non-iritante, bogate in antioxidanti, minerale, vitamine si acizi grasi esentiali (de tip Omega 3 si Omega 6).
- Folositi cosmetice ce contin Aloe vera, care are proprietati antibacteriene si ajuta la reducerea si vindecarea acneei.
- Evitati retinoizii (Retinoic acid, Retinol, Retinyl linoleate, Retinyl palmitate) ce se gasesc frecvent in cremele hidratante ce promit reducerea aspectului ridurilor, cosurilor si normalizarea culorii pielii. Daca sunt prezenti in procent ridicat exista riscul de a provoca malformatii congenitale.
- Pentru tenurile uleioase (grase) se recomanda utilizarea saptamanala a mastilor de argila. Argila ajuta la curatarea profunda a porilor si purificarea pielii, reduce cantitatea de sebum de la suprafata pielii si poate minimiza porii mai mari.
Masca purificatoare pentru ten de la QI Cosmetics curata pielea in profunzime, eliminand impuritatile si celulele moarte din pori si lasand tenul revitalizat, hranit, tonifiat si ferm.
- Nu uitati de folosirea protectiei solare (minim SPF 20) si de reaplicarea ei frecventa. Folositi creme cat mai naturale, fara parfum, cu filtre minerale pentru protectia solara (oxid de zinc si dioxid de titan, non-nano).
- Completati ritualul de ingrijire cu o dieta corespunzatoare! Includeti probioticele si evitati produsele lactate, fermentate sau pe baza de drojdii (branzeturi, lapte procesat, vin, bere, sampanie si ciuperci) pot exacerba acneea.
Sfaturi oferite de Bianca Mitrea, estetician si expert in formulari cosmetice organice la QI Cosmetics.
Un comentariu la „Prevenirea si ingrijirea acneei la copii, adolescenti si gravide”