Micutii tinuti in premergator invata gresit mersul, se dezvolta mai greu si se accidenteaza mai usor, sunt de parere medicii ortopezi pediatri citati de Evz.ro.
„Premergatorul e un dispozitiv a carui utilitate a fost gresit inteleasa. De aceea, ortopezii pediatri din tara si din lume il interzic clar. Initial, era menit sa vina in ajutorul mamelor, insa libertatea oferita acestora e falsa pentru ca micutii trebuie supravegheati mai mult decat daca ar fi lasati pe podea in camera”, atrage atentia ortopedul pediatru Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie” din Bucuresti.
Studii facute in Marea Britanie indica faptul ca premergatoarele sunt principalele vinovate de accidentarile bebelusilor. 14.000 de copii ajung anual in spital din aceasta cauza, iar 34 de copii au murit din 1972 pana in prezent din cauza premergatoarelor, mai scrie Evz.ro.
„Din cauza accidentelor posible – rasturnare la marginea covorului, cadere pe scari -, aceste dispozitive au fost interzise in unele tari, iar altele au impus producatorilor masuri de siguranta foarte stricte”, completeaza Alexis Cochino, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”, din Bucuresti.
Copiii au nevoie sa exploreze cu propriile puteri
Copiii nu invata sa mearga mai repede in premergatoare. Din contra, aceste nu fac altceva decat sa intarzie dezvoltarea grupelor de muschi, sa deformeze pozitia piciorului si a soldurilor si, implicit, mersul.
Copiii au nevoie sa se tarasca, sa se rostogoleasca, sa stea in fund, sa exploreze spatiul pentru a invata sa mearga. Insa copiii invatati cu premergatorul incep, de regula dupa varsta de 1 an, sa paseasca pe varfuri, din cauza ca in premergator nu au putut sa atinga podeaua.
De multe ori problema nu e sesizata de parinti, care cred ca mersul pe varfuri este normal la varsta aceea. „Mersul pe varfuri este un mers patologic. Bebelusul nu atinge podeaua in premergator, drept care se chinuieste sa gaseasca un punct de sprijin, pe varfuri. Dupa cateva luni, acesta va fi mersul lui”, atrage atentia profesorul Gheorghe Burnei.
Cu cat este mai mare perioada in care micutul a stat in premergator, cu atat timpul de vindecare, de corectare a defectului va fi mai lung. Poate dura cateva luni, dar, de cele mai multe ori copilul „se vindeca” dupa varsta de 3 ani, cand constientizeaza cum este, de fapt, mersul normal, raportandu- se si la ceilalti.
Cat despre tratament, „doar 2%-3% dintre copiii cu aceasta problema au nevoie de operatie. Ceilalti invata mersul prin fizioterapie, balneofizioterapie, supravegheati lunar de medic”, mai explica ortopedul Gheorghe Burnei.