Sansele ca un copil sa dezvolte alergii depind de anotimpul in care a fost conceput, sustine un grup de cercetatori din Finlanda.
Ei au observat ca bebelusii care au stat primele trei luni in burtica mamei in timpul primaverii sunt predispusi la diverse alergii alimentare, la oua sau lapte, de exemplu, noteaza The Independent, citat de Mediafax.
Aproximativ 11 la suta din copiii care in cea de-a 11-a saptamana de dezvoltare prind lunile aprilie sau mai ar putea fi alergici la mai multe feluri de mancare, noteaza cercetatorii finlandezi.
Spre deosebire de acesti copii, spun specialistii, numai sase la suta dintre bebelusii care se dezvolta in primul trimestru de iarna sunt predispusi la alergii, insa acestia pot dezvolta infectii virale si deficienta de vitamina D.
Expertii spun ca au stabilit deja o legatura intre alergiile la polen si mancare si anotimpul conceperii si al dezvoltarii primare a fatului.
Studiul a fost realizat in perioada aprilie 2001 – martie 2006 si a vizat un esantion de aproape 6.000 de copiii. Dintre acestia, 18 la suta au dezvoltat alergii la mancare pana la varsta de patru ani.
Rezultatele studiului au aratat ca, pana la aceasta varsta, sensibilitatea la alergiile legate de mancare variaza in functie de luna nasterii. Astfel, cinci la suta dintre copiii alergici au fost nascuti in iunie sau iulie si zece la suta in octombrie sau noiembrie.
Studii anterioare au aratat ca bebelusii nascuti toamna sau iarna sunt mai predispusi la eczeme si tuse.