Un bebelus inseamna grija, iubire si protectie. Dintotdeauna. Iubire dusa pana la forma cea mai inalta si mai pura.
Sosirea pe lume a unui copil aduce in familie un noian de stari, o imbinare ciudata intre bucurie, entuziasm, panica si neliniste, mai ales in randul mamicilor. Nu intamplator, proaspetii parinti au nevoie de repere sanatoase, cu ajutorul carora sa se poata ghida in a gasi cele mai bune metode de ingrijire a nou nascutilor.
Medicul pediatru Valeria Herdea ne vine in ajutor explicand pas cu pas, alaturi de Simona Dragomir, una dintre problemele atat de des intalnite in cazul celor mici: eritemul fesier. Cum ar trebui procedat, care sunt cele mai bine practici, dar si ce solutii blande si eficiente putem avea la indemana, aflam in cadrul TelePed Cutaden Bebe.
Pielea bebelusului ne spune povestea unui inceput de drum. Este aidoma fragilitatii si gingasiei puiului de om ce isi indreapta privirea catre o lume in care trebuie sa-l introducem cu grija, cu rabdare si cu foarte multa responsabilitate. Este stiut, 75% din corp este apa. Pe parcursul vietii, insa, cantitatea aceasta scade, astfel ca pielea are nevoie de o buna hidratare pentru a-si pastra frumusetea si elasticitatea. Nu intamplator, pielea noastra are nevoie de creme adaptate structurii ei.
In cazul bebelusilor, straturile pielii sunt foarte subtiri. Au pielea mai rosie, se descuameaza, se irita, iar scutecul, fara a-i diminua rolul extraordinar, poate accentua formele de iritatie pe care un bebelus le poate dezvolta.
”Apar dermatitele de scutec, pielea incepe sa se inroseasca, devine violacee, pe margini se umfla tegumentele, se descuameaza celulele moarte, pot aparea eroziuni, infectia poate patrunde in straturile interne ale pielii, iar lucrurile se pot complica. Pampersul, indiferent ca a facut sau nu pipi, trebuie schimbat la cel mult 3 ore. Astfel, impiedicam raspandirea bacteriilor, a microbilor”, explica medicul Valeria Herdea.
Reguli care aduc liniste
Pielea este organul cel mai mare al corpului uman, cu un rol extraordinar de aparare, functionand ca o bariera de protectie impotriva factorilor exteriori care uneori pot fi nocivi. Ea reuseste sa ne vorbeasca, sa ne atentioneze prin semnalele clare pe care ni le da si pe care nu trebuie sa le neglijam.
Dincolo de toate, igiena bebelusului trebuie sa fie extrem de riguroasa. Nu facem rabat de la nimic, dar evitam sa devenim prea protectori, sa cream un mediu steril, in care inchidem copilul ca-ntr-un „glob de cristal”. Folosim produse hipoalergenice, avem grija ca mainile noastre sa fie curate, sa nu prezinte leziuni, sa avem unghiile taiate scurt.
Curatenia mediului in care bebelusul traieste este, intr-un fel, garantia starii lui de sanatate. Spalam bebelusul sub jet de apa, nu unul puternic, ci bland, mai ales in perioada in care buricul inca nu este vindecat. E bine de stiut ca apa de la robinet nu trebuie fiarta. Fiecare pliu din zona picioruselor, a gatului, sub axile trebuie desfacut usor si spalat cu atentie, acestea fiind zonele cele mai predispuse infectiilor ori iritatiilor”, ne atentioneaza medicul Valeria Herdea.
Atentie: nu frecati pielea bebelusului!
Inrosirea pielii, uscarea ei excesiva, descuamarea, agitatia bebelusului, chinuit de mancarime sau usturime sunt semne clare ca trebuie instaurata o rigoare constanta de ingrijire: spalam copilul cu produse adaptate problemelor sale, il clatim bine cu apa, tamponam pielea (nu frecam), uscam pliurile, dupa care aplicam crema potrivita.
Nu va pierdeti cumpatul. Stiu, este greu. Plansul sfasietor al bebelusului ne pune poveri pe umeri si jar in inima. Am experimentat in cazul ambilor copii tot felul de eriteme, de usturimi, de dermatite. Antibioticele, episoadele de diaree sporeau necazurile pielii si, o data cu ele, crestea si disperarea si ingrijorarea mea. Am invatat in timp ca sfaturile medicilor aplicate corect si cu incredere pot aduce liniste si bucurie in familie. Ca solutiile cele mai bune si care si-au dovedit eficienta in timp sunt la indemana noastra. Una dintre ele este Cutaden Bebe, un unguent cu o tradiţie de peste 60 de ani, cunoscut pentru efectele sale imediate si extrem de benefice.
Solutii ce si-au dovedit eficienta in timp
Cutaden a trecut proba timpului. L-au folosit si parintii nostri, il folosim si noi, acum in formula special destinata pielii celui mic: Cutaden Bebe. Eficient si sigur, are marea calitate de a contine elemente care il fac valoros: vitamina E prin complexul biofunctional Vital ET® , ihtiolul si oxidul de zinc ce produce o pelicula protectoare.
„O formula cu traditie, dar mult mai rafinata, care nu da dependenta. Este un unguent eficient si sigur, emolient, cicatrizat, cu rol de reepitelizare. Poate fi folosit profilactic sau in scop terapeutic”, explica medicul, accentuand ideea aplicarii corecte a cremei: intotdeauna din fata in spate si nu invers, caci astfel copilul risca sa faca infectii urinare. Ba, mai mult, si inainte de aplicarea unguentului, si dupa, este bine ca pielea celui mic sa fie lasata cateva minute descoperita, sa respire.
Sa ne inconjuram de bucurie si veselie. Sa radem, sa spunem povesti, basme cu final fericit, sa vorbim cu bebelusii nostri clipa de clipa. Sa cream o legatura pe care nici timpul, nici departarea, nici diferenta dintre generatii nu o vor putea nicicum distruge. Sa le dam incredere ca bratele parintelui asezate in jurul lor au puterea magica de a alunga lacrimi, temeri, dureri.
Sa privim venirea copilului in viata noastra ca pe o binecuvantare. Ca pe un miracol ce trebuie pastrat si privit cu recunostinta. incercarile prin care trecem, mai ales in primii ani ai copilului, ne pot coplesi. Ne adancim in temeri, in oboseala, in griji de care, in cele din urma, nici nu ne vom mai aduce aminte.
Vom pastra in noi bucuria, zambetele, povestile care s-au tesut cu fiecare gangurit, cu fiecare atingere catifelata, cu fiecare intamplare in care ne descoperim copiii. Ca fiind cel mai de pret dar venit de Sus.