Povestea Abecedarului Român din Sevilla, Spania

Credem că fiecare proiect și lider de comunitate din diaspora românească, care aduce un plus de bine în viața românilor plecați departe de țară, merită să fie cunoscut, susținut și valorizat. De aceea îți propunem să descoperi, în secțiunea „Diaspora”, povești de succes ale liderilor români din diaspora și informații relevante pentru comunitățile românești din Germania, Italia, Spania și Marea Britanie – țările cu cele mai mari comunități de români din diaspora.


Conform datelor Eurostat, România are cel mai ridicat număr de copii și adolescenți care trăiesc peste hotare, cu peste 500.000 de români cu vârste cuprinse între 0-19 ani care locuiesc în alte țări UE. Din nefericire, copiii romani din diaspora pot sa învețe în limba română în doar 7 țări din UE, cu toate că Uniunea Europeană le protejează acest drept.

Copiii români din Sevilla, Huelva și împrejurimi au, din fericire, șansa de a vorbi limba română și de a participa la activități care le îmbunătățesc exprimarea în limba română, precum şi relațiile cu ceilalți români din comunitatea diasporei din Sevilla. Acest lucru este posibil datorită activității Asociației Povestea Abecedarul Român.

Asociația a fost înființată de Andreea Elena Garoafă (Grigore), o sibiancă pe care pașii au purtat-o în Sevilla, unde trăiește de câțiva ani și unde a închegat o frumoasă comunitate de români în jurul activităților derulate prin Povestea Abededarului.

Andreea Elena Garoafă (Grigore), fondatoarea Asociației Povestea Abecedarului

Om iubitor de oameni, de frumos și de dreptate, Andreea este absolventă a Colegiului Național Pedagogic din Sibiu, jurist de profesie, doctorandă a prestigioasei Universități din Sevilla și persoana de bază din spatele Poveștii Abecedarului.

Andreea a pornit Povestea Abecedarului cu dorința ca bunicii din România să poată menține legătura cu nepoții lor din diaspora printr-o limbă comună: limba română. Astfel a organizat, de-a lungul celor cinci ani de activitate a Asociației, numeroase activități creative și educative, excursii, serbări, expoziții și diverse colaborări. Iar iubirea pentru copii i-a dat Andreei puterea să continue acest proiect, deși, de multe ori, chiar și părinții copiilor români s-au îndoit de necesitatea lui.

În momentul de față, Povestea Abecedarului este un proiect solid, deschis către toți copiii doritori de activități care au la bază limba, cultura, tradițiile românești și locale. Chiar și adulții au parte de activități în cadrul proiectului, anul trecut având loc, pentru prima dată, o serie de ateliere de Etnobotánica pentru adulți, organizate cu ajutorul Primăriei din Sevilla, grup care continuă și în acest an.

Unul dintre proiectele organizate în ultimii doi ani de către Povestea Abecedarului se numește „1000 de cărți pentru o mie de copii din Diaspora”, realizat împreună cu Asociația „Spune-mi o poveste pentru suflet” și coordonat de Ioana Ravnic, în cadrul căruia au avut loc 13 ateliere de povestit în Sevilla și în Lepe-Huelva, pentru 100 de copii români.

În perioada decembrie 2023-februarie 2024, copiii și părinții români din Sevilla au avut ocazia să viziteze, datorită inițiativei Asociației Povestea Abecedarului, Expoziția România Sălbatică, de Dan Dinu, realizată în colaborare cu Institutul Cultural Român din Madrid și Asociația România Sălbatică din România.

De asemenea, copiii din comunitatea creată în jurul Asociației au făcut echipă și au participat la mai multe ediții ale Festivalul de Booktrailere Boovie. În 2024, echipa Povestea Abecedarului a câștigat al patrulea premiu I consecutiv la categoria Extro Boovie a Festivalului.

Te poți conecta cu românii din Sevilla, Huelva și împrejurimi și poți afla mai multe detalii despre activitățile Asociației Povestea Abecedarului prin intermediul paginii de Facebook a Asociației.

Ascultă mai jos emisiunea „Ora Diasporei” din emisiunea Happy Music și află mai multe despre Povestea Abecedarului Român din Sevilla, Spania, de la Andreea Elena Garoafă (Grigore), care a povestit în direct, la radio, despre activitățile pe care le desfășoară în comunitatea de români din Sevilla:

Emisiunea „Ora Diasporei” va fi realizată săptămânal, în direct în fiecare zi de vineri, în intervalul orar 11:00 – 12:00, și îi va avea invitați pe liderii comunităților românești din Diasporă, care dezvoltă proiecte în beneficiul românilor. Vom scoate la lumină și vom arăta lucrurile frumoase care se fac peste tot în lume, în comunitățile românești, și vom descoperi că românii sunt plini de inițiativă și umanitate în contextele potrivite.

Prin aceste inițiative, proiectul își propune să întărească identitatea culturală românească, să sprijine integrarea și adaptarea copiilor și părinților români în diaspora și să creeze noi oportunități pentru promovarea și celebrarea culturii românești în întreaga lume.

Urmărește întreaga serie de emisiuni „Ora Diasporei” în aplicația Itsy Bitsy FM, unde poți asculta și emisiunile audio „Mândru că sunt român!”, create de Leon Magdan.

Poți descărca și instala gratuit aplicația Itsy Bitsy FM din App Store sau Google Play:

Descoperă și alte povești despre inițiativele românilor din comunitățile din diaspora în secțiunea Diaspora, care oferă o platformă de comunicare și conectare între comunitățile românești din diasporă și cele din țară.

Emisiunea „Ora Diasporei” și secțiunea Diaspora din site-ul itsybitsy.ro fac parte din proiectul „Mândru că sunt român! by Itsy Bitsy FM”, menit să asigure păstrarea și afirmarea identității culturale a românilor de pretutindeni, promovarea României și a valorilor comunităților românești în Diasporă, prin radio și prin aplicația gratuită Itsy Bitsy FM. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (august – octombrie 2024).


Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s