Poti schimba ceva?

Cu totii avem momente in care ni se pare ca nimic nu merge, ca lumea este impotriva noastra. Ca ceilalti nu stiu, nu fac, nu vor, nu se schimba odata.

Si totusi, chiar daca reusim sa exprimam toate acestea, ceilalti tot nu se schimba, lumea este la fel de “urata”. Exprimarea este un pas foarte important, dar nu si suficient pentru a schimba ceva in directia pe care ne-o dorim.

Suntem coautori ai tuturor relatiilor noastre

Acest lucru inseamna ca poti face ca jumatatea ta de relatie sa fie una bine ingrijita prin care sa circule mesaje cadou, in care sa nu lasi sa intre mesajele toxice pe care le poate trimite celalalt.
Inseamna sa renunti la a incerca sa il schimbi pe celalalt, sa te asezi la celalalt capat de relatie, imaginandu-ti ca stii ce ar fi mai bine pentru el. Chiar daca aceasta dorinta de a il schimba are la baza cele mai frumoase intentii.

« Ce bine ar fi daca ai rupe relatia asta, nu vezi cat de mult suferi ? »
« Fii si tu mai curajos ! »
« Dar de ce nu faci tu asa… ti-ar fi mult mai bine. »

Este de altfel o cauza pierduta, care da de cele mai multe ori nastere multor certuri, frecusuri si neintelegeri. Daca tu ai reusit sa schimbi pe cineva in acest fel, spunandu-i ce ar trebui sa faca, ar fi o veste… cel putin interesanta.

Pentru a deveni responsabil pentru relatiile tale (acea jumatate care iti apartine) si pentru viata ta, te invitam sa eviti orice exprimare care incepe cu “Tu”, inlocuindu-o cu “Eu”. Astfel, vei reusi sa scapi de statutul de victima, a celui caruia i se intampla lucruri, pentru a reusi sa devii responsabil pentru relatiile si viata ta.

Vei putea trece de la:

  • « Tu nu ma asculti niciodata.» la « Eu am nevoie sa fiu ascultat. »
  • « Tu nu ma scoti niciodata in oras. » la « Mi-ar placea sa iesim impreuna in oras. »
  • « Te misti prea incet. » la « Eu sunt grabita. »

Celalalt este responsabil pentru ceea ce transmite in relatie (mesaje, comportamente) si tu esti responsabil de felul in care primesti ceea ce trasmite celalalt. Daca celalalt iti trimite cuvinte care nu sunt bune pentru tine, iti fac rau, te ranesc, te invitam sa nu le pastrezi in interiorul tau, pentru a te polua cu ele si a polua apoi si celelalte relatii.

Seful iti spune ca nu ai inteles nimic, tu primesti mesajul, nu spui nimic, apoi cand ajungi acasa te certi cu nevasta, iti certi copilul din cauza nervilor pe care ii simti inca in legatura cu mesajul primit.

Exercitiul relational
1. Atunci cand vorbesti si te auzi incepand propozitia cu un «Tu», opreste-te pentru un moment si formuleaza pornind de la «Eu». Nu este un exercitiu usor, dar vei fi motivat de rezultatele pe care le vei obtine.
2. Aminteste-ti de asemenea care dintre relatiile sau situatiile din viata ta te frustreaza.
3. Formuleaza, in relatia cu tine, ce anume te deranjeaza.
4. Apoi ia-ti un timp, tu cu tine sau cu ajutorul celorlalti, pentru a construi solutii posibile pentru a realiza schimbarea pe care o doresti.
5. Cand esti pregatit, treci la actiune, incepand cu «Eu».

Autor: Cati Calin, psiholog, trainer in Metoda ESPERE®
Sursa: Centrul de Dezvoltare personala AmaneSer, elemente de Comunicare relationala in Metoda ESPERE® (link incorporat)

Cum a mers exercitiul relational?


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s