Posturile de desene animate din Romania

Parintii au prostul obicei de a-si lasa copiii in fata televizorului pentru a-i tine ocupati. In fapt, emisiunile si desenele animate prezinta agresivitate, vulgaritate si violenta (mult mai rar intalnim programe cu adevarat educative). Afla aici ce posturi difuzeaza programe educative si cate altele au efecte nocive.

Peste tot in lume, majoritatea institutiilor mass-media functioneaza dupa trei reguli comerciale – cei 3 S – fara a tine cont de influenta asupra publicului: sex, sange si scandal.

Astfel, cele mai multe stiri despre tineri au ca elemente centrale sinuciderea, agresivitatea, violul etc. Nu numai ca acest gen de informatii produc efecte negativa asupra noastra, a adultilor, dar imagineaza-ti cum il afecteaza pe copilul tau.

Pentru o constientizare a parintilor, CNA a organizat pe 8 martie dezbaterea „Nu va uitati copiii la TV – Vezi ce vede copilul tau”. Aici, au fost prezentate niste fapte tulburatoare, in ceea ce priveste modul in care copiii percep emisiunile TV.

La eveniment au participat Ministrul Educatiei si alte institutii oficiale, reprezentanti din institutii audiovizuale, specialisti din domeniul sanatatii si ai educatiei, asociatii de parinti si ONG-uri care se ocupa de copii.

Posturile de desene animate si efectele lor

Atunci cand sunt ocupati, parintii se folosesc de televizor pe post de „bona”. Astfel, copiii ajung ca niste „zombi”, hipnotizati de televiziune si, mai ales, de desene animate.

Astfel, timp de doua saptamani in luna februarie, CNA a monitorizat posturile Cartoon Network, Minimax, Disney Channel si Disney Junior.

Se pare ca, unele dintre cele mai populare animatii pentru copii sunt si cele mai violente. Cu toate acestea, sunt strans urmate de seriale cu un continut valoric pozitiv, cele de pe canalele pentru copii foarte mici (Minimax si Disney Junior). Asadar, nu putem sa vedem preferintele copiilor in alb si negru.

Iar discutia nu este despre ceea ce vor sa vada – pentru ca nici nu au cum sa aleaga, atunci cand numarul de optiuni este limitat si le sunt impuse anumite programe. Problema pe care trebuie sa ne-o punem este: ce vad copiii la televizor.

  • Cartoon Network

In mare parte, postul Cartoon Network promoveaza valori antisociale. Cele mai de intalnite sunt violenta, conflictele si agresivitatea. Valorile sociale cele mai folosite sunt: ajutorul si cooperarea, cultura civica si competenta. Dupa cum se vede in graficul de mai jos, educatia, creativitatea si familia sunt reprezentate slab in programele postului.

Copiii care se uita la Cartoon Network sunt stimulati prin zgomote (precum tipetele si exploziile), personaje agitate, lumini si culori puternice, monstri si roboti.

In mare parte, desenele animate prezentate se concentreaza pe eroul bun care isi invinge mereu inamicul, personajul negativ.

Prin urmare, cei mici ajung sa creada ca trebuie sa fie agresivi pentru a-si obtine ceea ce doresc, sa „calce pe multe capete” pentru a ajunge in top.

Cele mai populare animatii de pe acest canal sunt Ben 10 (care se numara si printre cele mai violente) si Atacul Artei.

  • Disney Channel

Pe acest canal, primeaza valori antisociale precum cearta, conflictele, placerile vietii si vedetismul. In mai mica masura, sunt prezentate si valori sociale precum ajutorul, cooperarea, bunul-simt si creativitatea. Educatia ocupa un loc inferior, dar agresivitatea este mult mai redusa la Disney Channel decat la Cartoon Network, iar toleranta este mai intens promovata.

Din nou avem de aface cu urlete si agitatia personajelor, stimuli care nu fac decat sa provoace anxietate copiilor. De asemenea, serialele respecta tipologia clasica, in care personajul pozitiv iese invingator.

La Disney Channel, cele mai urmarite seriale sunt Bafta Charlie si Atacul Artei.

  • Minimax

Postul pentru copii foarte mici promoveaza valori benefice pentru o dezvoltare armonioasa, cum ar fi: ajutorul si cooperarea, educatia civica si creativitatea. Violenta, vedetismul sau placerile vietii apar rareori in animatiile de pe Minimax.

Raportate la serialele de pe canalele de mai sus, personajele de la Minimax nu mai sunt atat de galagioase si agitate si sunt construite valoric, nu cognitiv.

In alte cuvinte, animatiile prezinta mai degraba solutii pentru rezolvarea unei probleme sau cooperare pentru dezvoltarea unor idei, decat castigul cu orice pret (inclusiv cu suferinta altor persoane).

Copiii urmaresc cel mai mult pe acest post animatiile Curiosul George si Marta Vorbareata.

  • Disney Junior

La fel ca Minimax, postul Disney Junior promoveaza valori precum ajutorul si cooperarea, creativitatea, educatia si competenta. Valorile antisociale sunt reprezentate foarte slab, sub forma certurilor sau a conflictelor.

Din nou, eroii prezentati nu sunt impartiti in buni si rai, ci lucreaza impreuna pentru a duce o sarcina la bun sfarsit.

Cele mai populare desene animate de la Disney Junior sunt Jack si piratii din Tara de Nicaieri si Timmy Orar.

Potrivit Nadiei Tataru (Director General Itsy Bitsy), copiii cu varsta sub 10 ani se mai uita si la programe cu un continut generalist, precum Pro TV, Antena 1, Kanal D, Pro Cinema, TVR 1, TVR 2 etc. Din studiile prezentate, reiese ca micutii din orase urmaresc reality show-uri si seriale pentru adolescenti si adulti, precum „Pariu cu viata”, „Las fierbinti”, „Romanii au talent” si „MasterChef”.

Televiziunea in viata bebelusilor

In ceea ce ii priveste pe micutii cu varste sub 2 ani, programele TV, fie ele educative sau nu, sunt nocive din pricina ritmului alert al emisiunilor. Creierul bebelusilor este suprasolicitat, iar dexvoltarea emotionala a copilului are de suferit.

Conform Asociatiei Americane de Pediatrie, programele TV (chiar si cele educationale) produc efecte negative la nivelul sanatatii si dezvoltarii, in cazul copiilor mai mici de 2 ani.

Desi unele emisiuni (precum Curiosul George) pot conduce spre beneficii educationale la copiii ceva mai mari (socializare, comunicare etc.), in cazul celor mai mici de 2 ani, aceleasi programe sunt nocive.

Bebelusii percep diferit lumea din jur si nu inteleg ce li se prezinta. Pana la 2 ani, este extrem de importanta interactiunea cu micutii, astfel incat sa isi dezvolte gandirea.

Astfel, este necesar sa elimini complet televizorul din viata bebelusului tau si sa il implici cat mai mult in ceea ce faci. Joaca-te cu el, vorbeste-i, citeste-i povesti; pe scurt, baga-l in seama!

Tu la ce desene animate te uitai? Dar copilul tau?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa foto:

FreeDigitalPhotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s